Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy

Na snímke prezident Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger, archívne foto. Foto: TASR Pavol Zachar

Predseda združenia upozornil, že fiškálny rok sa končí a so štátom by chceli mať vyúčtované náklady na zvládnutie pandémie a plošného testovania v tomto kalendárnom roku.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Predstavenie plánu modernizácie má zavŕšiť dvojročný proces, počas ktorého ZMOS zbiera "validné, vedecky podložené údaje". "Budeme reagovať na to, ako spraviť verejnú správu lacnejšou, ako ju optimalizovať, sprofesionalizovať, dať ju bližšie k občanom tak, aby boli služby kvalitnejšie vnímané," vyhlásil Tréger.



Témou stretnutia bolo aj zvládanie pandémie. Predseda združenia upozornil, že fiškálny rok sa končí a so štátom by chceli mať vyúčtované náklady na zvládnutie pandémie a plošného testovania v tomto kalendárnom roku. Navrhol proces zjednodušiť. Najspravodlivejšie by podľa neho bolo, keby sa výdavky prerátavali na úkony. V prípade ďalšieho kola testovania by bol podľa neho vhodný preddavok.

S prezidentkou diskutovali aj o čerpaní eurofondov. Pri environmentálnych témach označil ZMOS za najdôležitejšie kanalizáciu, vodu a odpady. Hovorili tiež napríklad o energetickom zhodnocovaní odpadu a bioodpadu, zatepľovaní budov či vodozádržných opatreniach.



Združenie tiež požiadalo prezidentku, aby apelovala na zvýšenie prostriedkov na budovanie cestnej infraštruktúry. Témami bolo tiež školstvo, sociálne veci, stavebné úrady, vyššie územné celky a ich funkcionalita.