Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS ponúka komparáciu samosprávy na Slovensku s krajinami V-4

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Združenie miest a obcí Slovenska tak urobilo pri príležitosti 17. výročia od vstupu Slovenska do EÚ.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dáva do pozornosti analýzu "Kompetenčné zázemie samospráv", ktorá porovnáva činnosť samosprávy na Slovensku s ďalšími krajinami V-4, teda s Českou republikou, Maďarskom a Poľskom. Urobilo tak pri príležitosti 17. výročia od vstupu Slovenska do EÚ. TASR o tom informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

"S odstupom času je potrebné porovnávať očakávania s realitou. Niet pochýb, že výhody nášho členstva v Európskej únii prevyšujú riziká či ohrozenia. Napriek tomu musíme konštatovať, že Slovensko potrebuje výraznejšiu decentralizáciu, kvalitnejšie riešenia pre znižovanie regionálnych rozdielov, ale zároveň potrebuje viac zhodnotiť potenciál nášho prihraničia v rámci V-4," hovorí predseda ZMOS Branislav Tréger.

Publikácia pozostáva z troch časti. Prvá oboznamuje čitateľov s podobou a fungovaním lokálnej samosprávy v štátoch V-4. Zároveň sú tieto samosprávne systémy zasadené aj do širšieho európskeho rámca. V druhej časti je pozornosť venovaná pôsobnosti obcí v krajinách, a to v komparatívnej perspektíve. Postupne sa ich pôsobnosť predstavuje v oblastiach ako školstvo, územné plánovanie a stavebné konanie, geodézia, kartografia a kataster nehnuteľností, sociálne služby a sociálna pomoc, finančné riadenie, správa miestnych daní a poplatkov, správa majetku obcí, cestná doprava a pozemné komunikácie, životné prostredie, šport, kultúra, zdravotníctvo, pohrebníctvo, bezpečnosť, ochrana pred požiarmi, hlásenie pobytu a matriky. Posledná časť publikácie obsahuje súbor eventuálnych opatrení, o využití ktorých je možné uvažovať v nevyhnutnom procese modernizácie.

"Keďže predpokladáme, že s touto publikáciou budú narábať predovšetkým praktici, ktorí sú pravidelne konfrontovaní s bežnými i menej bežnými situáciami vyplývajúcimi z výkonu samosprávnych úloh, očakávame, že v nej budú môcť nájsť inšpiráciu aj argumenty pre vstup do odborných diskusií," uviedol Kaliňák.

Publikácia bola vypracovaná v rámci národného projektu s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizuje ZMOS vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.