Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

ZMOS pracuje na štúdii k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dokument bude podľa Kaliňáka reflektovať na aplikačnú prax. Tiež bude prihliadať na doterajšie skúsenosti kľúčových aktérov pôsobiacich v oblasti odborného vzdelávania.

Bratislava 18. marca (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spracováva analytickú štúdiu k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy. Dokument ponúkne riešenia zamerané na rozvoj odborného vzdelávania v mestách a obciach. TASR o tom v piatok informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"Odborné vzdelávanie a príprava v dnešnom stave vykazujú známky nesúladu medzi reálnymi potrebami trhu práce, požiadavkami zamestnávateľov, možnosťami škôl a záujmom žiakov. Tento stav spôsobuje nepripravenosť pružne reagovať na dynamický ekonomický vývoj a hospodárske výzvy," vysvetlil Kaliňák. Dôsledková štúdia sa preto podľa jeho slov sústredí na pomenovanie súčasného stavu, ale aj na formulovanie východísk, aby sa tieto prekážky dali odstrániť. Ako uviedol, zabezpečí to udržateľný trend ekonomického rozvoja miest a obcí v úzkom spojení s rozvojom odborného vzdelávania.

Dokument bude podľa Kaliňáka reflektovať na aplikačnú prax. Tiež bude prihliadať na doterajšie skúsenosti kľúčových aktérov pôsobiacich v oblasti odborného vzdelávania. Súčasťou štúdie budú aj závery a odporúčania. ZMOS chce dokument využiť na sociálny dialóg s cieľom návrhu a presadzovania opatrení a zmien v pôsobnosti samospráv.

Štúdiu verejne sprístupnia na webovej stránke ZMOS v podstránke Knižnica. "Jej spracovanie potrvá najbližších šesť mesiacov. Tak, aby verejnosti mohla byť predstavená na jeseň tohto roku," priblížil Kaliňák.