Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Združenia miest a obcí upozorňuje na úskalia programu o lesnom majetku

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Správcom komunálnych lesov ZMOS pripomína, že lesný majetok miest a obcí musí byť využívaný čo najefektívnejšie.

Bratislava 23. júna (TASR) – Program efektívneho využívania lesného majetku je potrebné nielen spracovať, ale aj dôsledne implementovať. Je to jediná cesta, ako ekonomicky účelne a ekologicky vyvážene obhospodarovať lesný majetok samospráv. Poukazuje na to analýza Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) venovaná výlučne komunálnym lesom, o ktorej TASR informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Tvrdí, že pre celú samosprávu, ktorá spravuje lesný majetok, neexistuje jediná odpoveď, teda či viac chrániť alebo viac hospodáriť. Správcom komunálnych lesov ZMOS pripomína, že lesný majetok miest a obcí musí byť využívaný čo najefektívnejšie. Mal by prinášať komplexný úžitok občanom a ekonomické benefity v podobe finančných zdrojov do rozpočtu miest a obcí. Súčasne lesy musia prinášať aj ekologické výhody v podobe tvorby zdravého životného prostredia pre obyvateľov a súbežne poskytovať ekosystémové služby.

Taktiež by mal ponúkať sociálne benefity v podobe vytvárania možnosti pre zlepšovanie sociálnych podmienok života miestnych komunít, najmä v podobe tvorby nových pracovných miest, sociálnych služieb, zlepšovania podmienok na život, podpora rozvoj vidieka a podobne.

"Každá samospráva, spravujúca lesný majetok miest či obcí, si musí vytvoriť vlastný strategický zámer, aký mix ekonomických, ekologických a sociálnych výhod od lesa požadujú miestni obyvatelia a podľa toho by mala vybrať a nastaviť model využívania potenciálu obecných lesov," doplnil Kaliňák.

Nevyhnutnosťou je podľa jeho slov disponovať profesionálnou ekonomickou analýzou hodnoty a efektívneho využívania svojho lesného majetku. Mestám a obciam by nemala chýbať analýza požiadaviek verejnosti a nárokových skupín na ekologické benefity z lesa a na ekosystémové služby poskytované lesom. Zároveň by mali mať analýzu sociálnych priorít obcí, respektíve miest a možností lesného majetku prispievať k napĺňaniu týchto priorít.

Podľa prieskumu ZMOS celkovo 25,3 percenta starostov a primátorov uviedlo, že ich samospráva má vo vlastníctve les, respektíve lesný pozemok. Takmer polovica respondentov konštatovala, že ich samospráva nemá les ani lesný pozemok. Ďalších 12,5 percenta opýtaných uviedlo, že vlastnia pasienok, respektíve pasienkový pozemok. Vodnú plochu podľa prieskumu vlastní 10,5 percenta samospráv. Iba pol percenta respondentov uviedlo, že majú v prenájme les, respektíve lesný pozemok, 0,9 percenta konštatovalo, že majú v prenájme pasienok a rovnaké percento uviedlo, že majú v prenájme vodnú plochu.