Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Projekt spolupráce využilo ZMOS aj na humanitárnu pomoc Ukrajine

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Tovar z humanitárnej pomoci si našiel svojich príjemcov vo viacerých regiónoch Ukrajiny, napríklad v Pokrovsku a Krematorsku a tiež v oblastnej detskej nemocnici, uviedol Kaliňák.

Bratislava 13. mája (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) využilo projekt slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce, ktorého aktivity sú pre aktuálnu situáciu v útlme, na humanitárnu pomoc. Z nevyčerpaných zdrojov vyčlenilo združenie takmer 50.000 eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"V dvoch doteraz realizovaných zásielkach sme na Ukrajinu poslali dve tisícky balení rôzneho zdravotníckeho materiálu," priblížil Kaliňák. Išlo napríklad o ovínadlá a obväzy, náplasti, sterilné aj nesterilné gázové kompresy či dezinfekcie na ruky. Súčasťou humanitárnej pomoci bolo aj 12.000 balení potrieb osobnej hygieny, núdzové spacie vaky i karimatky.

"Tovar z humanitárnej pomoci si našiel svojich príjemcov vo viacerých regiónoch Ukrajiny, napríklad v Pokrovsku a Krematorsku a tiež v oblastnej detskej nemocnici," doplnil Kaliňák. Ďalší zdravotnícky materiál zakúpia a budú distribuovať na základe konkrétnej požiadavky Ukrajinskej asociácie miest, ktorá je partnerom ZMOS v projekte podpory cezhraničnej spolupráce.

Združenie zároveň už dvakrát poskytlo adresný finančný príspevok z transparentného účtu, ktorý bol určený samosprávam na Slovensku v súvislosti s ich pomocou pre utečencov z Ukrajiny.

Projekt, z ktorého boli vyčlenené finančné prostriedky na nákup, realizuje ZMOS s Asociáciou ukrajinských miest, Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv a Združením FEMAN. Realizovaný je na základe podpory z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a je spolufinancovaný aj z prostriedkov štátneho rozpočtu SR.