Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ZMOS rozmiestňuje v mestách nabíjacie stanice pre elektromobily

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

ZMOS pripravuje v najbližších dňoch workshop za účasti zástupcov samospráv, ktorý bude súvisieť s technickou stránkou umiestňovania elektronabíjačiek.

Sabinov 29. júla (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) začína s rozmiestňovaním nabíjacích staníc pre elektromobily v mestách a obciach. Ide o aktivitu, ktorá je súčasťou platformy s názvom Digitálny reštart. Nové nabíjacie stanice pribudli v Lipanoch a v Sabinove a v piatok ich oficiálne predstavili.

"V Sabinove už existuje zdieľaná doprava bicyklov. Dnes sme pridali dve elektronabíjačky pre automobily, ale aj pre akúkoľvek inú elektromobilitu. Zároveň sme im dnes priniesli aj päť elektrokolobežiek, aby sme rozšírili zdieľanú elektromobilitu. Vybrali sme si Sabinov, lebo už ide tou cestou, a Lipany sme si vybrali preto, lebo majú obrovský potenciál v cestovnom ruchu, keďže tam pribudol akvapark. Umiestnili sme tam jednu nabíjačku, pripravujeme ďalšie miesta a implementujeme bicykle, kolobežky a horské bicykle na zdieľanie,"
uviedol koordinátor Digitálneho reštartu Lukáš Bednár.

Na Slovensku je podľa jeho slov viac ako 700 elektronabíjacích staníc. "Rozhodli sme sa, že dáme ďalších 700 zadarmo a budeme budovať infraštruktúru. Bez toho, aby bola dostupná alternatívna doprava, či už vlak, medzimestská doprava, mestská doprava, zdieľaná doprava, parkovanie, elektronabíjacie stanice, tak ľudia si nekúpia lístok a nenastúpia do alternatívnej dopravy. To je ďalšia časť agendy Digitálneho reštartu, ktorú onedlho predstavíme," priblížil Bednár.

"V meste sú v súčasnosti inštalované dve elektronabíjačky. Podobný projekt máme v Sabinove spustený asi rok a vidím na základe mesačných reportov, že hlad po elektromobilite stúpa, počet nabíjaní stúpa, spotreba takisto. Čiže nech tu prídu ľudia, pozrú si naše pamätihodnosti, múzeum a navštívia informačné centrum. Takto budeme podporovať cestovný ruch. Chceme byť zelení a takisto odľahčíme dopravu,"
uviedol primátor Sabinova Michal Repaský.

"Trend elektromobility a zdieľanej mobility je určite nezastaviteľný a na každý projekt je potrebné mať finančné prostriedky. Oceňujem verejno-súkromné partnerstvo, ktoré sa dnešným dňom začína, respektíve v niektorých aktivitách pokračuje. Vidím to ako veľký prínos pre samosprávy,"
doplnil primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

ZMOS pripravuje v najbližších dňoch workshop za účasti zástupcov samospráv, ktorý bude súvisieť s technickou stránkou umiestňovania elektronabíjačiek.

"Ďalšie takto zamerané podujatia budú orientované napríklad na cestovný ruch, integrovanú dopravu, ochranu pred povodňami, kde finišujeme s technickým riešením na monitoring hladiny vôd v prihraničí, a, samozrejme, nebudú chýbať ani príklady samospráv, v ktorých sa kombinácia technologických riešení s potrebami miest a obcí osvedčila,"
dodal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.