Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZMOS sa pre povinnú predškolskú výchovu obráti na Ústavný súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

ZMOS vidí v zákone o výchove a vzdelávaní, ktorý v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, viacero konkrétnych problémov súvisiacich s porušením Ústavy SR a Európskej charty miestnej samospráv.

Bratislava 10. júla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa pre povinnú predškolskú výchovu obráti s podaním na Ústavný súd (ÚS) SR. "Sme presvedčení o rozpore zákona s ústavou aj princípmi ochrany samospráv, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo ratifikáciou európskej charty," uviedol pre TASR hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

ZMOS vidí v zákone o výchove a vzdelávaní, ktorý v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, viacero konkrétnych problémov súvisiacich s porušením Ústavy SR a Európskej charty miestnej samospráv. "Podľa ústavy ani charty nie je možné presúvať na samosprávu povinnosti a úlohy bez finančného krytia. Čo sa evidentne s prijatím tohto zákona nestalo. Napokon, za pravdu nám dáva aj to, že podľa doložky vplyv k zákonu je uvedené, že dopady na rozpočty obcí budú 0 eur, čo je ďalší z mnohých dôkazov v dlhom rade," vysvetlil Kaliňák.

Rezort školstva pre TASR uviedol, že od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií.