Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

ZMOS sa v prieskume zameral na energetiku a tepelné hospodárstvo

Na snímke šéf ZMOS-u Branislav Tréger počas tlačovej konferencie. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Obraz o tom, ako mestá a obce manažujú finančne náročnú oblasť, akou je tepelné hospodárstvo, prinesú do 6. apríla vyjadrenia 600 respondentov.

Bratislava 5. marca (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) začalo od stredy 3. marca so zberom dát v prieskume zameranom na energetiku v prostredí samospráv. Obraz o tom, ako mestá a obce manažujú finančne náročnú oblasť, akou je tepelné hospodárstvo, prinesú do 6. apríla vyjadrenia 600 respondentov.

"V prieskume sa pýtame napríklad na to, akým spôsobom samosprávy zabezpečujú vykurovanie budov, či majú implementovaný energetický manažment, ktorý automaticky vyhodnocuje energetickú náročnosť a účinnosť pre jednotlivé budovy a energetické celky. Rovnako nás zaujíma, aké konkrétne zdroje tepla využívajú samosprávy, a tiež to, aký je priemerný vek tepelných zariadení," priblížil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Zistenia prieskumu majú priblížiť aj to, na základe čoho sa mestá a obce rozhodujú o prioritách rekonštrukcií tepelného hospodárstva, aké finančné zdroje na tento účel využívajú a koľko ľudí v jednotlivých samosprávach je zamestnaných na obsluhu zdrojov tepla.

Výsledky prieskumu budú podkladmi pre ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.