Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ZMOS: Samosprávy budú súčinné pri avizovanom celoplošnom testovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

ZMOS očakáva, že nastavovanie organizačno-technického zabezpečenia testovania sa uskutoční za aktívnej účasti ZMOS, ktorého predstavitelia detailne poznajú aplikačnú prax a možnosti samospráv.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Samosprávy na Slovensku budú určite súčinné pri avizovanom celoplošnom testovaní na nový koronavírus. Avšak vzhľadom k časovej náročnosti je nevyhnutné precízne nastavenie logistiky, vrátane rozdelenia ľudí na testovanie v konkrétnom čase a vyhradených miestach. Pre TASR to uviedol ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

"Otázne tiež zostáva, akým spôsobom budú oslovovaní všetci obyvatelia, nakoľko v mestách a obciach sú okrem ľudí s trvalým pobytom aj tí s prechodným, vrátane študentov, ale aj skupina zahraničných pracujúcich, pričom nie každý si plní povinnosť prihlásenia k pobytu," poznamenal Kaliňák. Okrem toho technickou otázkou podľa neho tiež zostáva oslovovanie klientov v sociálnych zariadeniach z hľadiska ich trvalého či prechodného pobytu v odlišnej samospráve v porovnaní s tou, ktorá im poskytuje pobytové sociálne služby.

Kaliňák tvrdí, že ZMOS počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu bolo po úrade hlavného hygienika druhým najvýznamnejším zdrojom informovania samospráv. "Rovnako aktívne pokračujeme v informovanosti aj teraz, nakoľko naším členom je 95 percent samospráv," poznamenal. Ako dodal, ZMOS očakáva precízne, jasné a zreteľné usmernenia v dostatočnom časovom predstihu. Rovnako očakáva, že nastavovanie organizačno-technického zabezpečenia testovania sa uskutoční za aktívnej účasti ZMOS, ktorého predstavitelia detailne poznajú aplikačnú prax a možnosti samospráv.

"Mestá a obce organizačne aj technicky zabezpečujú päť typov rôznych volieb. Každé z nich sa pripravujú pol roka pred hlasovaním voličov," uviedol Kaliňák. Ako dodal, samosprávy sa o tom, že sa niečo pripravuje, dozvedeli z tlačovej besedy.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v sobotu oznámil, že na Slovensku sa chystá plošné pretestovanie obyvateľov krajiny v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné.