Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ZMOS: Samosprávy by mali v sociálnych službách sledovať starnutie ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Samosprávy zabezpečujú sociálne služby v zmysle zákona o sociálnych službách a tiež v rámci svojich možností.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Mestá a obce by mali v sociálnych službách sledovať aj starnutie, zdôrazňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Pripomína, že október je mesiac úcty k starším. "Je to príležitosť zvýrazniť vzťah k seniorom, ale aj poďakovať tým, ktorí sa o nich starajú," uviedol výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány.

Zároveň zdôraznil, že mestá a obce sledujú demografický vývoj v obci. "A prispôsobujú mu formy sociálnej pomoci, nakoľko si uvedomujú, že počet ľudí, ktorí budú v budúcnosti potrebovať pomoc, bude stúpať," doplnil.

Mestá a obce organizujú počas októbra rôzne kultúrno-spoločenské a osvetové podujatia, ktoré sú venované našim najstarším obyvateľom. Samosprávy zabezpečujú sociálne služby v zmysle zákona o sociálnych službách a tiež v rámci svojich možností.

"Z tohto pohľadu samospráva na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie môže zriaďovať napríklad zariadenia pre seniorov, zariadenia opatrovateľskej služby, prípadne denný stacionár. Zároveň sú poskytovateľmi opatrovateľskej služby, prepravnej služby a odľahčovacej služby," uvádza ZMOS. Paleta sociálnej pomoci vo vzťahu k seniorom je podľa organizácie širšia.