Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

ZMOS: Schválením protiinflačného balíka uvalili hrozby pre samosprávy

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u stredajším rozhodnutím obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov.

Bratislava 22. júna (TASR) - Rozhodnutie poslancov Národnej rady (NR) SR berie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na vedomie s tým, že už pomerne krátky čas v realite ukáže, že jeho výhrady a riziká neboli strašením, ale hrozbami, ktoré takto parlament uvalil na mestá, obce aj samosprávne kraje. Pre TASR to uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

"Parlamentná väčšina zároveň ukázala, že dodržiavanie legislatívneho procesu a ekonomická predvídateľnosť pre ňu nie sú dôležité," dodal. Je presvedčený, že primátori a starostovia v parlamente, ktorí asistovali prelomeniu veta prezidentky Zuzany Čaputovej, vytvorili poriadne problémy svojim vlastným samosprávam a tiež všetkým ostatným. "Očakávame, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR a práve jeho verdikt dá tiež vysvedčenie parlamentu," povedal Kaliňák.

Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u stredajším rozhodnutím obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov. "Svojím hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia," vysvetlil.

Národná rada SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu.

Droba: V Národnej rade SR 77 poslancov paralyzovalo financovanie samospráv


Prelomenie veta pri protiinflačnom balíčku znamená, že 77 poslancov paralyzovalo financovanie samospráv. Na sociálnej sieti to uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Konzekvenciou prijatých opatrení pre kraj bude podľa neho nielen stopnutie viacerých dôležitých projektov, ale aj degradovanie manažmentu kraja len na "údržbu".

Priznal frustráciu z výsledku hlasovania, pripomenul pritom dôkladnú argumentáciu samospráv o škodlivosti a negatívnom dosahu navrhovaných opatrení. "Ešte verím v malú šancu, že opäť zasiahne prezidentka a dá návrh na Ústavný súd SR. Lebo daňový bonus rodinám oveľa viac vezme ako dá. Som pripravený to spolu s kolegami komukoľvek odborne, konkrétne, s prepočtami, bez emócií vysvetliť," zdôraznil Droba.