Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZMOS: Spormi pri poskytovaní dotácií z EF trpia obyvatelia a príroda

Na archívnej snímke podpredseda ZMOS Radomír Brtáň. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V procese poskytovania dotácií na výstavbu kanalizácií a vodovodov odhalil audit ministerstva životného prostredia pochybenia.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Spormi v prípade poskytovania dotácií na vodovody a kanalizácie z Envirofondu trpí najmä životné prostredie a obyvatelia obcí. Pre TASR to povedal prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Radomír Brtáň. Za logické riešenie pre najrýchlejšie rozuzlenie problémov považuje komunikáciu medzi Environmentálnym fondom (EF) a samosprávami o všetkých zisteniach.

V procese poskytovania dotácií na výstavbu kanalizácií a vodovodov odhalil audit ministerstva životného prostredia pochybenia. Dotácie boli podľa Envirofondu pridelené obciam, ktoré ich dostať nemali. Brtáň to považuje za veľmi nepríjemnú situáciu pre samosprávy ako prijímateľov dotácií. Rovnako je to podľa neho zložité aj pre Environmentálny fond ako inštitúciu prerozdeľujúcu verejné finančné prostriedky.

"Za logické riešenie pre čo najrýchlejšie rozuzlenie problémov považujem intenzívnu, obojstrannú a kvalitnú komunikáciu o všetkých zisteniach. Zároveň veci môže pomôcť spoločné hľadanie východísk. Ak tieto alternatívy zlyhali a vznikajú akékoľvek podozrenia v trestnoprávnej rovine, môžeme byť aj svedkami vzájomných podaní o rozhodnutie inej inštancie," uviedol Brtáň. Dodal, že v budúcnosti by mali všetci predchádzať sporom, ktorými trpia tak samosprávy, ako aj životné prostredie.

Environmentálny fond podal v prípade prerozdeľovania dotácií na výstavbu čistiarní odpadových vôd, kanalizácií a vodovodov, v tzv. výzve "Veľké vody", trestné oznámenia na dve obce. Riaditeľ EF Ľubomír Vačok zvažuje podať trestné oznámenie aj na ďalšie obce. V rámci výzvy "Veľké vody" bolo celkovo podporených 26 obcí. Časť obcí vo výzve splnila všetky nastavené a požadované kritériá. Niektorým obciam Envirofond odporučil zvážiť ukončenie zmluvy a vrátenie dotácie.