Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS spúšťa novú webovú stránku, pomôcť má samosprávam i ľuďom

Na archívnej snímke ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Aktivity už predstavil ZMOS na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe.

Bratislava 12. mája (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spúšťa novú webovú stránku www.digitalnyrestart.sk. Spájať má osvetu s riešeniami pre rozvoj samospráv i komfort obyvateľov. Prináša výzvy na zlepšenie, kopírujúce potreby miest a obcí, reálne riešenia, špeciálne semináre zamerané na spájanie technológií a verejných služieb, príklady z praxe i poznatky. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"V najbližšom období sa v rámci Digitálneho reštartu budeme orientovať aj na to, aby sme štatutárnym predstaviteľom miest a obcí poskytli špeciálnu aplikáciu, v ktorej budú k dispozícii mimoriadne dôležité informácie z legislatívy, eurofondov, činnosti združenia," priblížil Kaliňák s tým, že chýbať by nemal ani detailný prehľad o termínoch legislatívnych povinností.

Aktivity už predstavil ZMOS na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe. Budúci mesiac má byť táto agenda predstavená na podujatí v českom Mikulove, následne i na konferencii v Maďarsku. ZMOS v ňom vidí značný potenciál v spájaní verejného sektora s privátnym, keďže v ekonomicky náročnom období je toto spojenie garanciou udržateľnosti a rozvoja.

V rámci digitálneho reštartu nadväzuje združenie na niektoré doterajšie aktivity. Napríklad počas pandémie poskytlo samosprávam aj obyvateľom dve služby, a to registračný systém Bookio a aplikáciu MOMky na dlani. V súvislosti s riešením utečeneckej krízy distribuovali 40 boxov s powerbankami v najvyťaženejších prihraničných oblastiach. V spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska vytvorili systém pre jednoduché on-line umiestňovanie utečencov podľa preferencií a reálnych voľných kapacít.

V súvislosti so striktným zákazom parkovania na chodníkoch, ktorý má začať platiť od septembra 2023, sa snaží zamerať na motiváciu obyvateľov. Spustili preto napríklad zdieľanú dopravu v 15 samosprávach, v prvom meste zároveň spúšťajú kompletný dopravný hub, v ktorom pre občana spoja všetky druhy dopravy s princípom "door to door". Jednou z plánovaných aktivít bude tiež rozmiestnenie elektronabíjačiek do miest a obcí. Cieľom je podporiť budúcnosť dopravy a motivovať obyvateľov kupovať si elektrické automobily či motorky.