Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS trvá na prednostnom očkovaní pracovníkov miest a obcí

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Milan Kapusta

Túto požiadavku sme začiatkom januára adresovali aj pánovi predsedovi vlády, avšak doposiaľ zostala bez povšimnutia či odpovede, konštatuje Michal Kaliňák.

Bratislava 22. marca (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) trvá na tom, aby boli zamestnanci miest a obcí prednostne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Poukazuje pritom na ich nenahraditeľné miesto. Samosprávy totiž podľa združenia čelia vážnym komplikáciám, ak sa tieto osoby nakazia alebo sú v povinnej karanténe. Hoci ZMOS opakovane žiadal vládu o prednostné očkovanie pre týchto zamestnancov samospráv, dodnes nevie, na čom mestá a obce sú.

ZMOS žiada, aby boli prednostne vakcinovaní primátori a starostovia, riaditelia mestských či obecných organizácií, obecní a mestskí policajti, dobrovoľní hasiči, matrikári i dobrovoľníci pomáhajúci pri testovaniach ľudí na ochorenie COVID-19.

Táto cieľová skupina podľa ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka vytvorí prostredie na to, aby boli minimalizované hroziace riziká pri zvládaní ich povinností v náročnej epidemiologickej situácii. "Túto požiadavku sme začiatkom januára adresovali aj pánovi predsedovi vlády, avšak doposiaľ zostala bez povšimnutia či odpovede. Aplikačná prax však ukazuje jej opodstatnenosť," deklaruje Kaliňák.

ZMOS disponuje medializovanou informáciou, ktorú začiatkom marca mal prezentovať hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Starostovia a primátori podľa jeho slov nie sú súčasťou kritickej infraštruktúry, avšak majú byť zaradení medzi nezastupiteľné osoby v rámci hospodárskej a sociálnej funkcie štátu v udržiavaní kvality života obyvateľov z hľadiska ochrany ich života, zdravia, bezpečnosti, majetku alebo životného prostredia.

Združenie na základe tohto vyjadrenia požiadalo ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) o informáciu, kedy sa tak stane. "Rovnako aj to, či sa prednostné očkovanie bude vzťahovať aj na ostatné, nami požadované skupiny zamestnancov, medzi ktoré patria napríklad aj matrikárky," poznamenal Kaliňák.

Ministerstvo vnútra pre TASR uviedlo, že starostovia a primátori budú zaradení na očkovanie hneď, ako to aktuálne kapacity dovolia. "Osoby nezastupiteľné v uskutočňovaní hospodárskej a sociálnej funkcie štátu sa očkujú výhradne v zdravotníckych zariadeniach rezortov vnútra a obrany – teda v Bratislave, Košiciach, Ružomberku, Trenčíne a na Sliači. Momentálne sa očkujú príslušníci zborov a osoby pôsobiace v energetike," poznamenal rezort vnútra.