Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ZMOS upozorňuje ľudí, aby sa počas horúčav správali v lese zodpovedne

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Zvyšujú aj monitoring kontroly obecných lesov z dôvodu rizika požiarov.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v súvislosti s horúčavami ľuďom pripomína, aby k pobytom v lesoch pristupovali zodpovedne.

„V tomto horúcom období určite patria medzi zóny príjemného oddychu, nezodpovedná manipulácia s ohňom však môže na suchých porastoch spôsobiť mimoriadne vážne škody,“ uviedol pre TASR hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Ako dodal, negatívne dosahy horúcich dní na zdravie a komfort ľudí znižujú rôzne aktivity v mestách a obciach. „Kropenie ciest aj fontány spríjemňujú tropické leto. Zvyšujú vlhkosť, znižujú prašnosť a aj enormnú záťaž na ľudský organizmus,“ spomenul.

Pripomenul tiež, že samosprávy popri prevádzke pitných a klasických fontán vysielajú do ulíc kropiace vozidlá, ktoré znižujú prašnosť a zvlhčujú vzduch.

„Mestá a obce tiež inštalujú aj rozprašovače na princípe vodnej hmly. Zvýšenú pozornosť sústreďujú aj na zavlažovanie parkov a kvetinových záhonov. Samozrejme, ide o výdavky, ktorých výška závisí tak od finančných možností samosprávy, ako aj od dĺžky tropických dní,“ zdôraznil s tým, že na letné horúčavy reagujú aj zvyšovaním pitného režimu pre seniorov vo svojich sociálnych zariadeniach.

Podľa neho zvyšujú aj monitoring kontroly obecných lesov z dôvodu rizika požiarov. „Okrem toho upravujú aj úradné hodiny, keď vo vzťahu k zamestnancom mestských a obecných úradov sledujú povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce zo Zákonníka práce,“ ukončil Kaliňák.