Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

ZMOS v súvislosti so situáciou na Ukrajine zriadil službu Pomocná ruka

Utečenci sa snažia zohriať po úteku pred ruskou inváziou na Ukrajinu na hraničnom priechode Medyka v Poľsku v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR/AP

Nová služba nadväzuje na vytvorený systém pomoci, ale aj na priebežne aktualizovaný súpis akútnej potreby či dokumenty ako vzory uznesení zastupiteľstiev a tiež transparentný účet.

Bratislava 1. marca (TASR) – K vytvoreným pomocným nástrojom na zabezpečenie a koordináciu humanitárnej pomoci pridalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v utorok online službu Pomocná ruka. Na webe združenia predstavuje virtuálny priestor, kde je možné publikovať zo samospráv konkrétnu prosbu o humanitárnu pomoc.

"Tento virtuálny priestor bude verejne prístupný s tým, že ak niekto nesúhlasí so zverejním svojej ponuky alebo dopytu na webstránke, v tom prípade sa informácie verejne nezobrazia, avšak zamestnanci kancelárie s nimi budú disponovať tak, aby nezverejnenú ponuku mohli spárovať s požiadavkou, prípadne verejne neprístupnej požiadavke dohľadali potrebnú ponúkanú pomoc," spresnil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Nová služba nadväzuje na vytvorený systém pomoci - Logistický model Komunal - ale aj na priebežne aktualizovaný súpis akútnej potreby či dokumenty ako vzory uznesení zastupiteľstiev a tiež v pondelok (28. 2.) zriadený transparentný účet. "Kancelária ZMOS-u pravidelne komunikuje so samosprávami, prevádzkuje špeciálnu e-mailovú adresu ukrajina@zmos.sk a podporuje výmenu skúseností s riešením akútnych problémov s humanitárnou pomocou pre mestá a obce,“ doplnil Kaliňák.