Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZMOS: V tejto chvíli podávame pomocnú ruku vláde my, aby už netápala

Snímka z protestu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred Úradom vlády SR v Bratislave 8. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Prístup štátu k samosprávam Tréger kritizoval už aj v príhovore na začiatku 33. snemu ZMOS-u.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Štvrtkové zhromaždenie starostov a primátorov pred Úradom vlády SR je podaním pomocnej ruky kabinetu, aby začal počúvať skúsenosti z praxe a už tak netápal vo svojich rozhodnutiach. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedli na začiatku mítingu pred sídlom exekutívy. Zdôrazňujú nielen to, že samosprávy najlepšie poznajú dosah kríz na bežných ľudí, ale aj to, že bez výraznej pomoci miest a obcí by štát tieto krízy nedokázal zvládnuť.

"Vláde pripomíname, že práve samosprávy pomohli Slovensku zvládnuť covid, živelné pohromy i situáciu súvisiacu s vojnou na Ukrajine a svojou akcieschopnosťou sú pripravené pomáhať Slovensku aj naďalej. Dnešné podujatie preto má byť o tom, že práve tí, ktorí majú najbližšie k ľuďom, pošepkajú vláde, ako je potrebné riešiť súčasnú vážnu situáciu," uviedli.



Predseda samosprávneho združenia Branislav Tréger pripomenul, že ak predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) rád hovorí o spojení exekutívy a samospráv ako dvoch pľúcnych komôr, zabezpečujúcich dýchanie štátu, musí byť jasné, že samosprávna časť je vážne ohrozená. "V poslednom období dostala také rany, že je ako po silnom covide," skonštatoval. Vyčíslil, že dosah štátom prijatých opatrení spôsobí v aktuálnom a budúcom roku miliardový deficit v samosprávnych rozpočtoch. "Situáciu pritom ešte zhoršuje inflácia i zdražovanie energií," pripomenul Tréger.



Opätovne za samosprávy apeloval na urýchlené riešenie zdražovania energií, pripomenul, že nárast cien sa už prejavuje v bežnom živote obyvateľov, obmedzovaním či rušením služieb samospráv. V súvislosti s premiérovými vyjadreniami o možnom celoeurópskom riešení či spoločnom obstarávaní energií je opatrný. "Ak napríklad Európska komisia zvažuje zastropovanie ceny, som zvedavý, čo na to protistrana. Každá akcia totiž vyvoláva reakciu. Spoločné obstarávanie je jedna z možností, no len za predpokladajú, že bude skutočne funkčné," zdôraznil.

Prístup štátu k samosprávam v stredu (7. 9.) Tréger kritizoval aj v príhovore na začiatku 33. snemu ZMOS-u. V hodnotení uplynulého obdobia poukázal na to, že partnerstvo zo strany štátu je síce deklarované, no nie je reálne a účinné. Upozornil pritom na neochotu štátu zohľadňovať argumenty k prijímaným opatreniam, ktoré zaťažujú rozpočty i prevádzku miest, obcí i krajov. Prístup štátnej exekutívy podľa Trégera bráni možnosti predvídateľnosti i vytvárania stability.