Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ZMOS: Väčšina samospráv nemá peniaze na investície do civilnej ochrany

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Reprezentatívny prieskum bol realizovaný v období od 17. mája do 2. júla, na otázky odpovedali zástupcovia 529 samospráv.

Bratislava 26. júla (TASR) - Viac ako 75 percent samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí (ZMOS).

"Iba necelých osem percent samospráv uviedlo, že disponuje dostatočnými finančnými zdrojmi, najmä prostredníctvom vlastných peňazí,“ priblížil zistenia hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. Združenie sa podľa jeho slov pýtalo aj na to, či samosprávy investujú do prevencie pred prírodnými alebo priemyselnými hrozbami. Dostatočné prostriedky na prevenciu má iba 6,5 percenta samospráv, zistil prieskum. "Necelá tretina (27,4 percenta) sa vyjadrila, že do prevencie investuje, je to jedna z priorít, avšak nedisponuje dostatočnými zdrojmi,“ uviedol Kaliňák. "Až 44,8 percenta samospráv v prieskume uviedlo, že do prevencie neinvestuje z dôvodu nedostatku zdrojov alebo z iných príčin," dodal.

Reprezentatívny prieskum bol realizovaný v období od 17. mája do 2. júla, na otázky odpovedali zástupcovia 529 samospráv. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS-u s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy. K tvorbe dotazníka prispela sekcia krízového riadenia Ministerstvo vnútra SR a odbory krízového riadenia a civilnej ochrany, v rámci Iniciatívy pre sieťovanie aktérov pre znižovanie multirizík prírodných a technologických katastrof a hrozieb.