Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

ZMOS začalo prieskum zameraný na stavebnú agendu v samosprávach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom prieskumu bude kvantifikácia postojov predstaviteľov miest a obcí vo vzťahu k výkonu stavebnej legislatívy s dôrazom na súčasný stav a nevyhnutné legislatívne zmeny.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v pondelok začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom. Cieľom prieskumu bude kvantifikácia postojov predstaviteľov miest a obcí vo vzťahu k výkonu stavebnej legislatívy s dôrazom na súčasný stav a nevyhnutné legislatívne zmeny.

"Budeme sa preto pýtať napríklad na to, či je potrebné, aby územné plánovanie bolo originálnou kompetenciu miest a obcí i to, aká by mala byť úloha štátu pri územnom plánovaní konkrétnej obce či mesta. Naším cieľom je tiež zistiť, ako často samosprávy menia a aktualizujú svoje územné plány, ako hodnotia prácu spoločných obecných úradov na tomto úseku, prípadne, ako vnímajú vývoj v oblasti stavebnej agendy a aké problémy v stavebnej legislatíve považujú za najvážnejšie," vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. Zber dát bude trvať do 16. mája, oslovia 600 respondentov.

Informoval v tejto súvislosti, že ZMOS pripravuje návrh novely stavebného zákona, ktorý má priniesť zmysluplnú úpravu legislatívy v prospech územného rozvoja, výstavby i samotných obyvateľov príslušnej lokality. "Tím expertov v tejto oblasti vedie Martin Chren, starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov, kde je najväčší stavebný úrad na Slovensku," dodal Kaliňák.

ZMOS je dlhodobo kritikom súčasného nastavenia stavebnej legislatívy, upozorňuje na to, že mestá a obec musia agendu stavebných úradov ako prenesenú kompetenciu vykonávať bez adekvátneho personálneho, materiálneho a finančného zabezpečenia. Štát podľa združenia sa dostatočne nevenuje ani vzdelávaniu a udržiavaniu odborného zázemia zamestnancov, vykonávajúcich na samosprávy prenesenú kompetenciu štátu.