Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS zanalyzuje miestne dane a poplatky, porovná ich so zahraničím

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Spracovanie dát má trvať približne pol roka, výsledky vrátane záverov a odporúčaní vyplývajúcich zo zistených faktov zverejní ZMOS na svojom webe v priebehu jari 2022.

Bratislava 4. novembra (TASR) – V rámci série analýz, na ktorých pracuje Zduženie miest a obcí Slovenska (ZMOS), sa strešná organizácia samospráv pozrie i na problematiku miestnych daní a poplatkov. ZMOS chce štúdiou preukázať nevyhnutnosť ponechať samosprávam možnosť stanovovať a vyberať dane a poplatky, ako jeden zo základných nástrojov pre skvalitnenia života obyvateľov.

"V analýze nebude chýbať ani spracovanie problematiky zdieľanej ekonomiky, obsahovať bude tiež komparáciu konkrétnych miestnych daní a poplatkov na úrovni našich samospráv a komunálu vo vybraných európskych štátoch," doplnil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Spracovanie dát má trvať približne pol roka, výsledky vrátane záverov a odporúčaní vyplývajúcich zo zistených faktov zverejní ZMOS na svojom webe v priebehu jari 2022. Dokument má byť tiež podkladom na účely predkladania legislatívnych zmien v oblasti miestnych daní a poplatkov.

Spracovávaná analytická štúdia je realizovaná v rámci projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu.