Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ZMOS žiada stiahnuť súdnu mapu, hovorí o nesúlade v návrhoch

Michal Kaliňák, archívna snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Kaliňák poukázal napríklad na to, že obchodnoprávne spory má podľa súdnej mapy riešiť osem súdov namiesto pôvodných 54.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) namieta nesúlad v predložených návrhoch zákona, ktorými sa má zaviesť nová súdna mapa. Kým v materiáli, ktorým sa menia obvody krajských súdov, sa ráta so štyrmi krajskými súdmi, v inom legislatívnom návrhu sa píše o ôsmich. V medzirezortnom pripomienkovom konaní tak podľa združenia vzniká zmätok. Materiály žiadajú stiahnuť. Kritizujú tiež nízku fyzickú dostupnosť súdov v najmenej rozvinutých regiónoch a možné znižovanie pracovných miest. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"ZMOS aj na základe konkrétnych podnetov z prostredia regionálnych združení je presvedčené, že ciele stanovené navrhovateľom sa nedajú vyriešiť presúvaním príslušnosti súdov a presúvaním ich obsadenia. Napriek tomu, že súhlasíme s cieľmi, ktoré reforma sleduje, nemôžeme súhlasiť ani so spôsobom, akým by sa mali realizovať, keďže tento prinesie viac škody ako úžitku, a to práve v najzraniteľnejších regiónoch," skonštatoval Kaliňák.

ZMOS nesúhlasí s tým, že sústredenie agend do čo najmenšieho počtu súdov prispeje k zvýšeniu transparentnosti, kvalitnejším rozhodnutiam či rýchlejším konaniam. "Novely pôsobia zmätočne tak z hľadiska regionálneho rozdelenia kompetencií jednotlivých súdov, ako i z hľadiska rozdelenia jednotlivých agend. Ide o spleť príslušností vecných, ako aj územných, ktoré nemajú logický podklad a zakladajú aj dôvodné obavy o efektívnosť praktickej realizácie," komentoval Kaliňák. Poukázal napríklad na to, že obchodnoprávne spory má podľa súdnej mapy riešiť osem súdov namiesto pôvodných 54.

Združenie spochybňuje aj deklarovanú primeranú fyzickú dostupnosť súdov. Ľudia napríklad z okresov Revúca, Vranov nad Topľou, Stropkov či Gelnica budú mať podľa Kaliňáka do sídla súdu tri a viac hodín cestovania. "Sťaženie dostupnosti súdov v týchto najmenej rozvinutých oblastiach zásadne prispeje k sťaženiu prístupu práve znevýhodnených obyvateľov k súdnej ochrane. Obdobná situácia je v okresoch Malacky, Myjava a Námestovo, kde oproti predchádzajúcej úprave sa zdvojnásobí časová náročnosť a dostupnosť súdu," komentoval.

ZMOS sa obáva aj nadväzujúcich reforiem v oblasti prokuratúry a polície. Rovnako uvedená reforma podľa združenia povedie k znižovaniu pracovných miest v najmenej rozvinutých regiónoch, a to ich presunom do väčších miest. Spochybňuje tiež sústredenie bratislavských a košických súdov v menšom počte budov.

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Po novom by mohli fungovať štyri druhostupňové všeobecné súdy namiesto doterajších ôsmich, a to v Trnave, Prešove, Banskej Bystrici a v Žiline. Navrhované zmeny sa týkajú aj zriadenia mestského súdu v Bratislave a v Košiciach či nového usporiadania sídel a obvodov okresných súdov, ktorých počet sa má znížiť z 54 na 30. Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.