Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ZMOS zriadilo transparentný účet na pomoc Ukrajine

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny v stane na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

Transparentný účet je podľa Kaliňáka verejne prístupná a otvorená peňaženka, z ktorej bude zrejmé, kto finančne prispel na pomoc samosprávam v zvládaní humanitárnej pomoci.

Bratislava 28. februára (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadilo transparentný účet na pomoc Ukrajine. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity. TASR o tom informoval hovorca združenia Michal Kaliňák.

Ako doplnil, transparentný účet je verejne prístupná a otvorená peňaženka, z ktorej bude zrejmé, kto finančne prispel na pomoc samosprávam v zvládaní humanitárnej pomoci. "O jej prerozdeľovaní budú na základe konzultácií rozhodovať predsedovia dotknutých regionálnych združení miest a obcí, ktorí detailne poznajú situáciu v regiónoch. Číslo transparentného účtu s názvom ZMOS_POMOC_UKRAJINE je SK25 0900 0000 0051 8801 0894," informoval Kaliňák.

V súvislosti s bezproblémovým a legislatívne komfortným rozhodovaním mestských a obecných zastupiteľstiev vypracovalo združenie vzor dvoch uznesení. Jedno sa týka poskytnutia finančnej pomoci z verejného rozpočtu samosprávy a druhé je vo vzťahu k dočasnému odpusteniu dane z ubytovania pre pomoc migrantom.

Združenie zároveň apeluje na vysoké školy a univerzity. "Aby v rámci svojich možností vplývali na jazykovo vybavených študentov ukrajinského jazyka a ďalších príbuzných jazykov na ich pôsobenie v prihraničných oblastiach, pretože ich jazykové zručnosti sú v tomto období mimoriadne dôležité," doplnil hovorca združenia.

"Máme skúsenosti s koronakrízou a vieme, prečo je dôležité správne logistické nastavenie a permanentná komunikácia. Preto sme spracovali model pomoci, v rámci ktorého sú určené jednotlivé procesy a kompetencie. Tento model musí byť realizovateľný aj v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie v cieľových destináciách. ZMOS v spolupráci s partnermi spúšťa podporné moduly. V rámci nich vstupuje do činnosti aj Modul 3, a to je práve materiálna pomoc pre vojnou postihnuté oblasti," doplnil starosta bratislavského Lamača Lukáš Baňacký, ktorý sa venuje v združení krízovému manažmentu.