Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Zmrazenie platov väčšiny ústavných činiteľov je v druhom čítaní

Na ilustračnej fotografii prezident SR Andrej Kiska (v strede), predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo) a predsedy vlády SR Roberta Fica (vpravo). Foto: TASR - Andrej Galica

Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Platy väčšiny ústavných činiteľov sa zrejme na budúci rok zvyšovať nebudú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.

Prezident, poslanci, členovia vlády, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR tak budú poberať plat vo výške z roku 2011. Pozastavenie rastu platov sa súčasne vzťahuje na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo. Zmrazovanie platov sa nebude vzťahovať na generálneho prokurátora, predsedníčku Súdnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov a prokurátorov.


"Za účelom postupného znižovania deficitu verejnej správy a dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je potrebné aj v roku 2016 pokračovať v konsolidačných opatreniach, ktoré napomôžu k zabezpečeniu stanoveného cieľa," zdôvodnilo tento krok ministerstvo financií.