Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zníženie platieb za poistencov štátu nahnevalo ambulantných lekárov

Ilusračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Asociácia súkromných lekárov poukázala na to, že v Česku sa za poistenca štátu platí 67,25 eura, na Slovensku je to v prepočte približne 39 eur.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Zníženie platieb za poistencov štátu pobúrilo ambulantných lekárov. Ako pre TASR uviedla Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, ide o dehonestovanie ich práce.

Asociácia poukázala na to, že zdravotníctvo čelí tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19. "Máme za sebou veľmi ťažké obdobie, ktoré úplne odhalilo a prehĺbilo rozpad zdravotníctva. Čakali sme, že to v niečom pomôže, kompetentní si túto situáciu uvedomia a začnú konať. Toto sme však nečakali," zhodnotila.

Správu o tom, že sa majú v tomto roku znížiť platby za poistencov štátu o viac ako 232 miliónov eur, označila ako "desivú". ASL sa preto pýta, či ide o akýsi výsmech zdravotníkom. Poukázala tiež na to, že napríklad susedné Česko roky platí za poistencov štátu viac ako na Slovensku. Poukázala na to, že kým v susednej krajine sa za poistenca štátu platí 67,25 eura, na Slovensku je to v prepočte približne 39 eur.

"Situácia v zdravotníctve je dlhodobo zlá, v poslednom období už neudržateľná. Hovorí sa o bombastickom pláne obnovy, nových nemocniciach a rekonštrukcii existujúcich. Nehovorí sa o tom, kto v nich bude pracovať a za čo budeme liečiť pacientov," uviedla asociácia s dôvetkom, že tento zámer žiada zastaviť.

ASL SR taktiež vyjadrila svoje obavy z rozpočtu pre zdravotníctvo na budúci rok. Pripomína, že treba myslieť predovšetkým na pacientov.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume. Lengvarský v reakcii prisľúbil, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku to v žiadnom prípade neohrozí.

Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.