Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Znížil sa počet oznamovateľov domáceho násilia, nie trestných činov

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Odhaľovanie a účinný postih páchateľov trestných činov tzv. domáceho násilia je jednou z priorít generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR síce zaznamenala v čase nového koronavírusu pokles nahlasovania trestných činov súvisiacich s domácim násilím, avšak varuje, že k týraniu v domácnostiach stále dochádza.

Upozorňuje na to prokurátorka a špecialistka trestného odboru GP SR Barbora Hubertová. "Pri porovnaní štatistík za obdobie prvého kvartálu 2019 s rovnakým obdobím roku 2020 prokuratúra zaznamenala pokles trestných vecí vedených pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby o 22 percent. Ten však neznamená, že došlo k zníženiu tejto trestnej činnosti, respektíve utlmeniu, znížil sa iba počet oznamovateľov," vysvetľuje Hubertová.

Podľa jej slov faktory takéhoto správania sú viaceré. "Ide napríklad o obavy z toho, že či vôbec niekto bude v dnešnej situácii riešiť, respektíve brať vážne domáce násilie, keď tu máme vážnejšie veci, ale aj neustála prítomnosť násilníka v domácnosti, ktorá znemožňuje len tak zdvihnúť telefón a zavolať si pomoc. Rodiny sú dnes 24 hodín denne spolu doma, deti nechodia do školy, rodičia do zamestnania. Strata zamestnania, strata príjmu, obavy z toho, čo bude, ale aj prirodzená frustrácia z izolácie, môžu vyvolať také stavy, ktoré prerastú do násilného konania, respektíve zvýšia mieru násilia v už existujúcom násilnom prostredí," prízvukuje prokurátorka.

"Z dostupných zahraničných štatistík v čase pandémie vyplynulo, že v čínskej provincii Hubei len za mesiac február narástli prípady domáceho násilia o 240 percent. Brazílske úrady evidujú zatiaľ 50-percentný nárast a katalánske úrady zaznamenali len za prvých pár dní od uzatvorenia oblasti 20-percentný nárast hovorov na tiesňové linky v súvislosti s domácim násilím," vysvetlila Hubertová. Ako dodala, v iných prípadoch boli zaznamenané nárasty emailových správ či SMS správ, a to napríklad v Taliansku.

V tejto súvislosti GP SR pripomína verejnosti elektronickú linku pre týrané osoby tyranie@genpro.gov.sk, kde môže obeť domáceho násilia podať oznámenie a na krajských prokuratúrach funguje zase telefonická linka na čísle 0800 300 700, kde môže obeť domáceho násilia zanechať správu obsahujúcu zlé zaobchádzanie, násilie voči rodinným príslušníkom, týranie blízkej a zverenej osoby, nebezpečné vyhrážanie a iné formy násilia.

Odhaľovanie a účinný postih páchateľov trestných činov tzv. domáceho násilia je jednou z priorít generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Túto bezplatnú linku Čižnár inicioval a uviedol po svojom menovaní do funkcie v roku 2013. Zároveň sa vytvorili podmienky na špecializáciu prokurátorov na túto problematiku, ktorí pôsobia na všetkých stupňoch prokuratúry.