Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Znižovanie dôsledkov zmeny klímy by mal riešiť nový zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákon o zmene klímy má nadväzovať aj na prijatie európskeho klimatického predpisu, ktorý by mal byť prijatý do konca tohto roka.

Bratislava 9. júna (TASR) - Znižovanie dôsledkov zmeny klímy, prispôsobovanie sa jej a nízkouhlíkovú transformáciu SR s cieľom dosiahnuť klimatickú neutralitu by mal riešiť nový zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenska. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo predbežnú informáciu o príprave návrhu na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

Zákon o zmene klímy má nadväzovať aj na prijatie európskeho klimatického predpisu, ktorý by mal byť prijatý do konca tohto roka. "Doteraz na Slovensku platil stav, že problematika zmeny klímy sa legislatívne upravovala prostredníctvom zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ten upravuje len polovicu slovenských emisií, ktoré spadajú pod systém obchodovania s emisnými kvótami," hodnotí envirorezort súčasný stav.

Redukčné ciele v oblasti ochrany klímy určovala environmentálna stratégia, národný integrovaný energeticko- klimatický plán a dlhodobá nízkouhlíková stratégia Slovenska. "Potreba pripraviť nový zákon je identifikovaná aj ako jedno z kľúčových opatrení v nízkouhlíkovej stratégii," skonštatovalo MŽP.