Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Dome sv. Alžbety sa tešia zo stromčeka, lesníci ich rozdajú asi 300

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Stromčeky budeme počas decembra distribuovať do detských domovov, domovov sociálnych služieb a dôchodcov, informoval generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka.

Banská Bystrica 3. decembra (TASR) – Lesníci odštartovali vo štvrtok v banskobystrickom Dome svätej Alžbety, v centre pre deti a rodiny, svoju každoročnú akciu darovania vianočných stromov nazvanú Stromček pod stromček. Počas decembra postupne rozdajú v rámci celého Slovenska okolo 300 stromov. TASR o tom vo štvrtok informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici.

"Chceme prispieť k tomu, aby radosť a vôňa živého ihličnatého stromu rozveselila deti, ktoré musia prežiť sviatky v podmienkach, ktoré nie sú ideálne," skonštatoval poverený generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka.

"Stromčeky budeme počas decembra distribuovať do detských domovov, domovov sociálnych služieb a dôchodcov. Pôjde o smreky, ktoré sme získali z výchovných zásahov a čistenia lúk," doplnil Ján Šarík, vedúci výrobno-technického úseku odštepného závodu (OZ) v Slovenskej Ľupči.

Lesy SR pestujú vianočné stromy približne na 22 hektároch v rámci Slovenska. O tie, ktoré urobia radosť v zariadeniach či domácnostiach, sa starajú v Liptovskom Hrádku, na Duchonke, v Topoľčiankach i v Žarnovici.

"Najčastejšie sa u nás predáva jedľa kaukazská, smrek pichľavý a omorikový. Predpokladáme, že tento rok predáme asi 1500 kusov vianočných stromov,"
odhadol riaditeľ špecializovaného lesníckeho OZ Semenoles Marek Šimanský s tým, že stromy, ktoré si záujemcovia kúpia, majú približne desať rokov.