Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ZOJ: Je najvyšší čas na sebareflexiu sudcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zadržanie a trestné stíhanie sudcov a ďalších osôb pôsobiacich v prostredí žilinských súdov je podľa iniciatívy ďalšou veľmi zlou správou z oblasti justície.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Je najvyšší čas na sebareflexiu sudcov a na prijatie spoluzodpovednosti za žalostný stav dôvery v justíciu. Tvrdí to nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) v reakcii nielen na aktuálne kauzy v oblasti súdnictva a stíhaných sudcov v rámci akcie Plevel.

"V čase konfrontácie justície s korupčnými škandálmi je kľúčové, aby bolo počuť hlas slušných sudcov a spoločnosť uverila, že chcú očistu svojich radov a sú jej schopní," uvádza sa v reakcii ZOJ. Zdôrazňuje, že ak sudcovia sami nevyvinú tlak na očistné procesy, nemajú ani legitimitu kritizovať, že to za nich robia politici.

Zadržanie a trestné stíhanie sudcov a ďalších osôb pôsobiacich v prostredí žilinských súdov je podľa iniciatívy ďalšou veľmi zlou správou z oblasti justície. Posilňuje sa tým podozrenie, že v slovenskej justícii dlhodobo funguje rozsiahla korupčná sieť sudcov, advokátov a prokurátorov, prepojená na kriminálne prostredie, ako aj fakt, že nejde len o ojedinelé zlyhania niekoľkých osôb.

Iniciatíva pripomína, že najväčšia stavovská organizácia sudcov Združenie sudcov Slovenska (ZSS) bola kedysi nositeľom justičných reforiem a veľmi citlivo reagovala na všetko, čo bolo v rozpore s poslaním a cieľmi súdnej moci v právnom štáte. Poukazuje napríklad na vylúčenie v súčasnosti trestne stíhaného bývalého sudcu Pavla P. z radov ZSS na základe podozrenia z jeho účasti na korupčnej afére na súde v Ostrave, za ktorú bol odsúdený bývalý žilinský sudca Pavol Dlhopolček.

"Rozhodujúce bude, aby sa tieto podozrenia podarilo dostatočne vyšetriť a preukázať tak, aby bolo možné všetkých podozrivých aj právoplatne odsúdiť. Bez vylúčenia korupčných sudcov zo systému budú pripravované legislatívne zmeny v justícii len formálne a nemožno očakávať skutočne zásadné zmeny v jej fungovaní," zdôrazňuje ZOJ.