Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZOJ protestuje proti stanovisku strany Smer-SD k odsúdeniu D. Kováčika

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ZOJ apeluje na spoločnosť, aby reagovala na dehonestáciu sudcov v súvislosti s ich rozhodovaním zo strany politikov a inštitúcií.

Bratislava 25. mája (TASR) - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) protestuje proti stanovisku opozičnej strany Smer–SD k odsúdeniu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. TASR o tom informovali hovorkyne ZOJ Katarína Javorčíková a Dagmar Valocká.

"Je (vyhlásenie, pozn. TASR) hrubým, neakceptovateľným napadnutím zákonných sudcov a ich rozhodnutia vo významnej, verejne sledovanej korupčnej kauze, ktoré podrýva základy fungovania právneho štátu a podnecuje spoločnosť k nerešpektovaniu súdnych rozhodnutí," skonštatovala iniciatíva.

ZOJ apeluje na spoločnosť, aby reagovala na dehonestáciu sudcov v súvislosti s ich rozhodovaním zo strany politikov a inštitúcií. "Inak to povedie k destabilizácii celej spoločnosti a najmä k ďalšiemu zvyšovaniu agresivity a nenávisti medzi ľuďmi," upozornila.

Smer-SD tvrdí, že Kováčik sa stal prvou obeťou zneužívania trestného práva na politické ciele. V strane Smer-SD vyvoláva rozsudok senátu Najvyššieho súdu SR v prípade Kováčika pochybnosti. Ide podľa strany o senát 5T, ktorý je spájaný s početnými porušeniami ľudských práv.