Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zomrel dlhoročný fotoreportér ČSTK a TASR Drahotín Šulla

Na snímke fotograf Drahotín Šulla počas vernisáže s názvom Fotografia 17. apríla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Za svoju prácu Šulla získal rôzne ocenenia vrátane Ceny ministerky kultúry SR za celoživotné dielo v oblasti fotografie.

Bratislava 26. júla (TASR) - Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel 16. júla dlhoročný fotoreportér Československej tlačovej kancelárie (ČSTK), neskôr Tlačovej agentúry (TA) SR Drahotín Šulla. TASR to potvrdila rodina zosnulého.

Drahotín Šulla sa narodil 6. septembra 1932 v Trnave. V roku 1963 sa stal podpredsedom Zväzu slovenských fotografov, v roku 1970 mu Medzinárodná federácia fotografického umenia udelila medzinárodný titul AFIAP.

Na sarchívnej nímke zľava ocenený Drahotín Šulla za mimoriadny prínos k rozvoju fotografie na Slovensku a tematicky a žánrovo bohaté celoživotné dielo a ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) počas slávnostného odovzdávania Cien ministerky kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2018 v Bratislave 20. mája 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Od roku 1981 bol fotoreportérom ČSTK a od roku 1993 pracoval v TASR, až kým v roku 1996 neodišiel na dôchodok.

Za svoju prácu získal rôzne ocenenia vrátane Ceny ministerky kultúry SR za celoživotné dielo v oblasti fotografie.

Na archívnej snímke bývalý fotograf TASR Drahotín Šulla, ktorý si prevzal Cenu za celoživotný autorský prínos slovenskej fotožurnalistike.
Foto: TASR - Martin Turanovič


Profil fotografa Drahotína Šullu


Drahotín Šulla sa narodil 6. septembra 1932 v Trnave. V roku 1952 maturoval na Vyššej poľnohospodárskej škole v Olomouci. Pracoval v poľnohospodárskom projekčnom ústave Geoplán v Prahe a neskôr v Agroprojekte Bratislava.

V rokoch 1959 - 1979 pôsobil v Senici a začal sa intenzívne venovať fotografovaniu. Prispieval do novín a časopisov, stal sa podpredsedom Zväzu slovenských fotografov (ZSF) a s Jánom Náhlikom obnovil fotografickú skupinu Retina.

Medzinárodná federácia fotografického umenia FIAP udelila v roku 1970 Drahotínovi Šullovi titul AFIAP. V roku 1981 sa stal fotoreportérom ČSTK a od roku 1993 TASR. Od roku 1983 bol členom Slovenského syndikátu novinárov a od roku 1984 aj členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov.

Získal čestný titul Autor ZSF (1981), Zlatý odznak ZSF za mimoriadne záslužnú činnosť v prospech slovenskej fotografie (1987). V roku 2019 dostal Cenu ministerky kultúry za celoživotné dielo v oblasti fotografie.