Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zomrel dramaturg,scenárista a bývalý podpredseda vlády Martin Porubjak

Na snímke Martin Porubjak, archívne foto z roku 2013 Foto: TASR/Štefan Puškáš

Posledná rozlúčka so zosnulým dramaturgom, dramatikom, scenáristom, prekladateľom, divadelným a filmovým režisérom Martinom Porubjakom bude v sobotu 4. apríla v Brne.

Bratislava 27. marca (TASR/Teraz.sk) - Vo veku 70 rokov zomrel slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér Martin Porubjak. Posledná rozlúčka so zosnulým dramaturgom, dramatikom, scenáristom, prekladateľom, divadelným a filmovým režisérom Martinom Porubjakom bude v sobotu 4. apríla v Brne. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková.

Narodil sa v Bratislave 18. mája 1944, vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na VŠMU v Bratislave. Bol podpredsedom vlády Slovenskej republiky od augusta 1991 do júna 1992. Napísal aj množstvo divadelných hier. Medzi jeho najnovšie divadelné dramaturgie patria Tančiareň, Višňový sad, Ako sa vám páči či Trojkráľový večer alebo Čo len chcete.

Podieľaľ sa aj na filmových scenároch ako napríklad: Dovidenia v pekle, priatelia, Mahuliena zlatá panna, či Útek do Budína .

Podľa informácií Slovenského národného divadla patrila medzi jeho obľúbené citáty replika z hry Arthura Schnitzlera: "Ľudská duša je krajina šíra“.





Profil Martina Porubjaka

Martin Porubjak sa narodil 18. mája 1944 v Bratislave. Vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po škole pôsobil v známom bratislavskom Divadle na korze, ktoré však režim po krátkom čase rozpustil. Porubjak sa postupne uchytil v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV), v Umenovednom ústave SAV a v Osvetovom ústave v Bratislave. Do divadla sa opätovne vrátil v roku 1983, keď začal pracovať v Divadle SNP v Martine.

V období Nežnej revolúcie (1989) stál pri zrode hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). V rokoch 1991-1992 bol podpredsedom vlády SR. Od roku 1990 pôsobil ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle (SND) a od toho istého roku bol pedagógom na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Okrem toho sa venoval prekladom divadelných hier z nemčiny a ruštiny, filmovej a televíznej scenáristike a réžii a tiež publikačnej činnosti. Divadelné kritiky a recenzie publikoval v umeleckých časopisoch.   Dramaturg a režisér Martin Porubjak spolupracoval s divadelnými scénami na Slovensku i v zahraničí. Boli to bratislavské divadlá Radošinské naivné divadlo (RND), Divadlo Astorka – Korzo '90, Nová scéna, Štúdio L+S a trnavské Divadlo pre deti a mládež (DPDM). V zahraničí to boli scény v Česku a v Rakúsku. Zúčastnil sa na mnohých divadelných festivaloch doma i v zahraničí. Bol autorom divadelnej hry Goldoniáda, ktorá bola pre zákaz publikovať uvedená pod menom Vladimíra Strniska. Inscenovali ju na Novej scéne v Bratislave (1978) a v niekoľkých českých divadlách. Napísal aj hru Zmúdrenie Sancha Panzu.

Ako dramaturg je podpísaný zhruba pod 140 divadelnými inscenáciami, z toho pod 38 v Činohre SND.

Preložil viac ako 50 divadelných hier, najmä z nemčiny, od autorov ako B. Brecht, C. Zuckmayer, A. Schnitzler, G. Büchner, F. Schiller, F. Wedekind, Th. Bernhard, P. Turrini a mnohých ďalších. Roky spolupracoval s významnými európskymi divadelnými osobnosťami ako výhradný zástupca Slovenska na programe prestížneho festivalu novej európskej drámy vo Wiesbadene, predtým v Bonne.

Napísal filmové scenáre Oči plné snehu (spolu s J. Bindzárom; 1984), Mahuliena, zlatá panna (spolu so S. Lutherom; 1987), Útek do Budína (spolu s M. Puobišom a S. Lutherom; 2002) a je aj scenáristom či spoluautorom niekoľkých desiatok televíznych inscenácií. V Slovenskej televízii režíroval dva videofilmy – Zbohom Judáš (1999) a Emigranti (2002).