Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zomrel významný historik I. Chalupecký

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Chalupecký sa zaslúžil o spracovanie viacerých vzácnych fondov a bol autorom mnohých scenárov a výstav.

Bratislava 12. júna (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo vysielaní pripomenie Ivana Chalupeckého. Slovenský historik a archivár zomrel vo veku 88 rokov. Známu osobnosť si môžu diváci pripomenúť v piatok na Dvojke o 18.15 h v relácii NeCelebrity a v pondelok 15. júna o 13.45 v dokumente Majster Pavol z Levoče. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Ivan Chalupecký sa narodil v Spišskej Novej Vsi, no väčšiu časť života prežil v Levoči, kde pracoval v štátnom archíve. Študoval externe na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, absolvoval tiež stáž v Národnom archíve v Paríži. Zaslúžil sa o spracovanie viacerých vzácnych fondov a bol autorom mnohých scenárov a výstav. Stál pri vzniku Krúžku historikov Spiša, pobočky Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV. O svoje vedomosti sa v rámci prednášok delil so študentmi nielen na Slovensku, ale aj v Ríme, Viedni, Stuttgarte, Aachene, Mníchove, Gorizii, Sibiu, Krakove.

Významnú časť celoživotnej práce venoval cirkevným dejinám. Od roku 1967 skúmal osobnosť Majstra Pavla z Levoče. Skúmaniu dokumentov o jeho živote zasvätil takmer 30 rokov. Je autorom desiatok samostatných knižných publikácií, vedeckých štúdií, odborných článkov, nespočetného množstva recenzií a hesiel do encyklopédií. Podieľal sa aj na vzniku turistických sprievodcov po mestách a oblastiach východného Slovenska.

Profil Ivana Chalupeckého


Ivan Chalupecký sa narodil 16. marca 1932 v Spišskej Novej Vsi, väčšiu časť života však prežil v Levoči. Tu chodil do ľudovej školy, do meštianky a napokon vyštudoval gymnázium. Rozhodol sa pre povolanie kňaza a navštevoval malý seminár. Ten však neukončil, pretože ho po nástupe komunistického režimu v roku 1948 zrušili.

Neskôr ho ktosi udal, že sa verejne zastal biskupa Jána Vojtaššáka, s ktorým práve prebiehal súdny proces. Pre Ivana Chalupeckého to znamenalo súd a verdikt – šesť týždňov väzenia.

Ďalšie jeho cesty už neviedli do školských lavíc, ale čakala ho manuálna práca v kameňolome, tehelni a v bani. "Vtedy nebolo techniky ako dnes, práca bola náročná. Dva týždne som nemohol jesť polievku, lebo sa mi triasli ruky," spomínal Chalupecký v rozhovore pre Katolícke noviny. Dostal sa k miestu v levočskom archíve, hoci ten patril pod ministerstvo vnútra. Tu napokon strávil štyridsať rokov. Študoval tiež externe na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, absolvoval stáž v Národnom archíve v Paríži.

Ivan Chalupecký sa zaslúžil o spracovanie viacerých vzácnych fondov a bol autorom mnohých scenárov a výstav. Významnú časť celoživotnej práce venoval cirkevným dejinám. Od roku 1967 skúmal osobnosť Majstra Pavla z Levoče. Skúmaniu dokumentov o jeho živote zasvätil takmer 30 rokov a podstatne prispel k poznaniu života a tvorby tohto umelca. Jeho záujem o umenie sa prejavil aj v publikáciách Chrám svätého Jakuba v Levoči či Katolícke kostoly v Kežmarku. Počas komunistického obdobia však narážal na mnohé prekážky pri svojej práci, aj pri publikovaní jej výsledkov.

Výsledkom jeho úsilia sú aj monografie o Levoči, Rožňave, Krompachoch či Poprade, a tiež zborníky. Podieľal sa na vzniku turistických sprievodcov po mestách a oblastiach východného Slovenska. Takisto publikoval v najstaršom slovenskom samizdatovom časopise Orientácia a pomáhal s jeho vydávaním.
Od roku 1990 pôsobil ako vysokoškolský pedagóg. Prednášal cirkevné dejiny na Teologickom inštitúte Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave so sídlom v Spišskej Kapitule, na Teologickej fakulte v Košiciach a Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Stál pri vzniku Krúžku historikov Spiša, pobočky Slovenskej historickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied. Je predsedom obnoveného Spišského dejepisného spolku v Levoči. Zredigoval 22 ročeniek pod názvom Z minulosti Spiša. Prednášal nielen na Spiši a na Slovensku, ale aj v Ríme, Viedni, Stuttgarte, Aachene, Mníchove, Gorizii, Sibiu a v Krakove.