Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zomrel orientalista, jazykovedec či prekladateľ V. Krupa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bol aj jedným zo zakladateľov japanológie v Kabinete orientalistiky SAV a Katedry japanológie Filozofickej fakulty UK v Bratislave.

Bratislava 16. februára (TASR) – Vo veku 84 rokov zomrel 14. februára orientalista, jazykovedec, prekladateľ a zakladateľ výskumu oceanistiky a polynezistiky na Slovensku Viktor Krupa. Bol aj jedným zo zakladateľov japanológie v Kabinete orientalistiky SAV a Katedry japanológie Filozofickej fakulty UK v Bratislave. TASR o tom informovala Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a médiá Slovenskej akadémie vied (SAV).

Vo svojej vedeckej práci sa Krupa spočiatku zameriaval najmä na výskum maorijčiny a polynézskych jazykov, neskôr sa venoval aj širším otázkam všeobecnej lingvistiky, filozofie jazyka či kreativity v jazyku, často s odkazom na orientálne jazyky. Pôsobil aj ako riaditeľ Ústavu orientalistiky SAV. Znalosti z vedného odboru si rozširoval počas študijných pobytov na Havajských ostrovoch a Novom Zélande, v USA, Nemecku, Japonsku, vo Veľkej Británii, Dánsku či Austrálii.

Známa je tiež jeho beletristická tvorba či prekladateľská činnosť. Ako prvý preložil napríklad do slovenčiny Tolkienovho Hobbita, stojí tiež za prekladom knihy Gulliverove cesty od Jonathana Swifta. Ako pedagóg pôsobil na Katedre japanológie na FF UK v Bratislave, na Ústave medzinárodných vzťahov a aproximácie práva na FF UK či na Filozofickej fakulte Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Jeho mimoriadny prínos pre slovenskú vedu ocenilo aj Predsedníctvo SAV, ktoré mu udelilo Zlatú medailu Ľ. Štúra a Zlatú medailu SAV.