Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zonácie národných parkov chce Budaj dokončiť do konca roka 2023

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) počas tlačovej konferencie k predstaveniu zonácie 3 národných parkov v Bratislave 2. decembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na návrhy čakajú Tatranský národný park, Malá Fatra a Národný park Nízke Tatry.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Zonácie národných parkov (NP) chce envirorezort dokončiť do konca budúceho roka. Týka sa to aj najstaršieho Tatranského národného parku (TANAP). Pracuje aj na návrhu vyhlásenia nového Národného parku Poddunajsko. Avizoval to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

"Prípravy si vyžadujú detailný prieskum, zber údajov, spracovanie podkladov," povedala Katarína Butkovská zo sekcie ochrany prírody a biodiverzity rezortu. Verí, že v priebehu budúceho roka budú schopní predstaviť aj ďalšie návrhy zonácií. Za najnáročnejšiu považuje zonáciu Nízkych Tatier.

Budaj zároveň priblížil, že ministerstvo pracuje na návrhu vyhlásenia nového Národného parku Poddunajsko. "Slovensko má národné parky horského typu. Pritom vnútrozemská delta je jedinečná a to okolie by sme chceli urobiť národným parkom, ktorý by bol nížinného typu," poznamenal.

Slovenský raj, Muránska planina a Pieniny zonáciu už majú. Ministerstvo predstavilo v piatok (2. 12.) zonáciu ďalších troch národných parkov - Veľkej Fatry, Slovenského krasu a Polonín. Na návrhy čakajú Tatranský národný park, Malá Fatra a Národný park Nízke Tatry. Vyhlásenie zonácií šiestich národných parkov má vláda vo svojom legislatívnom pláne úloh naplánované na december.