Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

ZOP: SR skládkuje takmer rovnaké množstvo odpadov ako pred 14 rokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zväz poukazuje na to, že postupné znižovanie miery skládkovania komunálnych odpadov sa dosiahlo len vďaka zvýšenej celkovej produkcii komunálnych odpadov.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovensko skládkuje takmer rovnaké množstvo odpadov ako pred 14 rokmi. Uviedol to Zväz odpadového priemyslu (ZOP) v reakcii na analýzu občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ, podľa ktorého nie je Slovensko v počte skládok odpadov veľmocou. Zväz považuje interpretáciu štatistík Európskej únie (EÚ) od združenia za "greenwashing".

"Obhajoba skládok Priateľmi Zeme je nebezpečný precedens, ktorý vytvára dojem, že naša krajina je v odpadoch na vyššej úrovni ako susedné Rakúsko," skonštatovala ZOP. Tvrdí že, analýza Priateľov Zeme - SPZ, ktorá komentuje štatistické údaje zo Štatistického úradu Európskej únie, je neprofesionálnou a zavádzajúcou interpretáciou.

Porovnanie počtu skládok odpadu v jednotlivých krajinách má podľa zväzu nulovú výpovednú hodnotu. "Je úplne logické, že krajina s rozlohou 316 štvorcových kilometrov a 531.000 obyvateľmi nebude mať toľko skládok ako Francúzsko, ktoré je s dvetisícnásobne väčšou rozlohou najväčšia krajina Európskej únie," podotkol. Na Slovensku skončilo každý rok za posledných 20 rokov na skládkach viac ako milión ton komunálnych odpadov a SR je podľa ZOP skládkovou veľmocou.

Zväz poukazuje na to, že postupné znižovanie miery skládkovania komunálnych odpadov sa dosiahlo len vďaka zvýšenej celkovej produkcii komunálnych odpadov. V roku 2010 Slovensko vyprodukovalo celkovo 1,7 milióna ton komunálnych odpadov a miera skládkovania bola na úrovni 77 percent. O desať rokov neskôr sa miera skládkovania znížila na úroveň 46 percent, avšak celková produkcia komunálnych odpadov stúpla na viac ako 2,6 milióna ton odpadov. "V absolútnom množstve skládkovaných odpadov sa za desať rokov teda nezmenilo skoro vôbec nič. Takmer rovnaké množstvo odpadov, ktoré bolo zneškodnené na skládkach v roku 2010, bolo zneškodnené aj v roku 2020," uviedol ZOP.

Zároveň nespochybňuje úlohu a dôležitosť vyšších foriem hierarchie odpadového hospodárstva a potrebu ich zavádzania do reálnej praxe. Za jediný reálny a osvedčený spôsob odklonenia odpadu zo skládok považuje vybudovanie dostatočných kapacít na energetické zhodnotenie nerecyklovateľného odpadu.

Priatelia Zeme - SPZ v analýze uviedli, že v porovnaní s inými európskymi krajinami nie je Slovensko v počte skládok odpadov žiadnou veľmocou. V recyklácii odpadov patrí SR za rok 2020 tretia priečka. Združenie podľa vlastných slov neobhajuje skládkovanie odpadov a poukazuje na to, že presun odpadov zo skládok do spaľovní je krok nesprávnym smerom.