Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva dal titul Zaslúžilý majster športu ôsmim olympionikom

Na archívnej snímke olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50km Matej Tóth pózuje pred tlačovou konferenciou so zlatou medailou v chôdzi na 50 km z letnej olympiády v Riu de Janeiro v roku 2016. Foto: TASR – Martin Baumann

Titul Zaslúžilý majster športu získali Michal Martikán, Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Anastasia Kuzminová, Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth.

Bratislava 31. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR vo štvrtok po prvý raz v histórii samostatného Slovenska udeľovalo čestné štátne tituly Zaslúžilý majster športu a Zaslúžilý odborník v športe. Laureátmi titulu majstra športu sa stali ôsmi olympionici, druhý z titulov si prevzali siedmi odborníci. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Titul Zaslúžilý majster športu získali Michal Martikán, Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Anastasia Kuzminová, Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth. Titul Zaslúžilý odborník v športe si prevzali Jozef Martikán, Peter Hochschorner starší, Peter Mráz, Juraj Minčík, Tibor Soós, Pavol Blaho a Natália Hejková.

"Štátne vyznamenania sa športovcom udeľovali už za minulého režimu. Po revolúcii v tejto tradícii nikto nepokračoval. Zmenu priniesol až aktuálny zákon o športe, ktorý zaviedol možnosť udeliť čestné štátne tituly nielen športovcom, ale aj trénerom či iným odborníkom, ktorí sa významne zaslúžili o rozvoj športu," uviedol štátny tajomník rezortu Ivan Husár.

Aby si tieto tituly podľa neho uchovali svoju vážnosť, ministerstvo sa dohodlo so Slovenským olympijským a športovým výborom, že mu každý rok navrhne kandidátov podľa jednotnej metodiky, ktorú akceptuje športové hnutie.

Návrh Slovenského olympijského a športového výboru posudzuje Rada ministra pre šport, finálne slovo má minister školstva. "Štvrtkový ceremoniál udeľovania titulov sa uskutočnil v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom v prostredí Slovenského olympijského a športového múzea. Ministerstvo verí, že čestné štátne tituly sa opäť stanú dôstojným ocenením práce výnimočných osobností v športe," dodal komunikačný odbor rezortu.