Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

PANDEMICKÁ KOMISIA NAVRHUJE UZAVRIEŤ HRANICU S UKRAJINOU

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Slovensko by mohlo uzavrieť svoju hranicu s Ukrajinou. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Opatrenie navrhne ústrednému krízovému štábu SR. Na zoznam takzvaných červených krajín pribudne Česko. Študenti tiež majú nosiť rúška v škole minimálne do konca septembra. Opatrenia sa dotknú aj hromadných podujatí.

"Chcem aj na tomto mieste poďakovať občanom SR za to, akým bravúrnym spôsobom zvládli prvú vlnu, pretože sme boli disciplinovaní a viac-menej sme tú bitku v prvej vlne vyhrali," uviedol šéf rezortu. Zdôraznil však, že pokiaľ nebude mať Slovensko vakcínu, akékoľvek nadmerné zhromažďovanie a úzke kontakty spôsobujú, že nový koronavírus sa efektívnejšie šíri. Ústredný krízový štáb odporúčal zvolať na pondelok (14. 9.).

Pri nákaze novým koronavírusom ide podľa jeho slov v jednej tretine o importované prípady, druhú tretinu majú na svedomí rizikové aktivity a zvyšok tvoria pacienti, ktorí sa dostali do kontaktu s ľuďmi z prvej alebo druhej skupiny.

Krajčí priblížil, že povinnosť nosiť rúška aj v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané.

Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými, čiže zelenými krajinami, budú Švédsko, Bulharsko a Kanada. Zo 14 krajov je tu rizikových desať. Naopak, situácia sa zlepšila v Poľsku, kde je rizikovým už len región Malopoľsko. V susednom Česku je podľa jeho slov situácia oveľa vážnejšia ako v Rakúsku. "Zo všetkých dát vychádza veľmi rizikovou krajinou Česká republika. Krajiny s nepriaznivou prognózou sú Rakúsko a Maďarsko s tým, že Rakúsko by už v súčasnosti splnilo podmienky červenej krajiny," komentoval a dodal, že ľuďom neodporúča cestovať do zahraničia.

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.



Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.

Krajčí zdôraznil, že situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa zhoršila. Na zoznam červených zón bude patriť celý okres Bratislava a tiež okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.



Marek Krajčí: Rúška v školách sa ukázali ako veľmi efektívne opatrenie



Povinnosť nosiť rúška aj v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané. V piatok o tom po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Vyhodnotili sme toto opatrenie ako veľmi efektívne, napokon, nasledovali ho aj iné krajiny," upozornil minister. „Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, práve naopak, považujeme za dôležité túto povinnosť predĺžiť minimálne do konca septembra," povedal.

Zároveň apeloval na zodpovednosť mladých, ktorí sú v druhej vlne hlavnými šíriteľmi nového koronavírusu, aby neignorovali význam rúšok a dodržiavanie protipandemických opatrení. „Pokiaľ je človek mladý, má dobrú imunitu, netrpí na chronické ochorenie, nie je sa veľmi čoho báť," pripustil.

„No je našou zodpovednosťou, aby sme nezvyšovali riziko prenosu tohto ochorenia na starších a seniorov. Práve nosením rúšok chránime nielen seba, ale aj ostatných," upozornil Krajčí.

Od stredy budú až na výnimky zakázané podujatia v reštauráciách a hoteloch



Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy. Vyplýva to zo záverov piatkového rokovania Pandemickej komisie vlády SR, o ktorých informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na brífingu v tejto súvislosti vyzval k zodpovednosti a maximálnemu limitovaniu rizika. Poukázal pri tom na fakt, že viacero lokálnych ohnísk nákaz sa objavilo práve na rodinných oslavách. „Ak už teda organizovať svadbu, tak naozaj len v okruhu najbližších príbuzných," apeloval. Upozornil, že od 1. októbra sa v rámci zníženia možného počtu účastníkov podujatí obmedzí aj počet ľudí na svadbe, bude ich môcť byť maximálne 30.

Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. „Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu," oznámil Krajčí.

Zo záverov pandemickej komisie takisto vyplýva rozšírenie tzv. červených krajín, kam pribudne aj Česká republika. Školáci na druhom stupni škôl budú musieť nosiť rúška až do konca septembra, zníži sa aj počet ľudí na podujatiach v interiéri a exteriéri, v oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava.

Marek Krajčí odporúča zákaz návštev v DSS v červených a oranžových zónach



Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam. V piatok o tom po rokovaní komisie informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Krajčí: Zoznam červených zón sa na Slovensku rozšíri



Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou. V piatok o tom po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Česko pribudne na zoznam červených krajín



Česko pribudne na zoznam tzv. červených krajín. Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada. V piatok o tom na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR informoval šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Od októbra sa má päťnásobne znížiť počet divákov na podujatiach



Od začiatku októbra by sa mal päťnásobne znížiť maximálne povolený počet divákov na športových podujatiach. V piatok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR v súvislosti s rastúcim počtu prípadov koronavírusu na Slovensku. Opatrenia navrhnú ústrednému krízovému štábu SR.

„Treba prijať razantnejšie opatrenia, aby sme začali mať nástup druhej vlny koronavírusovej infekcie pod kontrolou. Preto navrhujeme, aby sa od 1. októbra súčasné opatrenia sprísnili päťnásobne," povedal minister Krajčí.

Od 1. októbra by v súčasných zelených okresoch malo prísť k obmedzeniu maximálneho počtu osôb v exteriérových hromadných podujatiach na 200 osôb s povinosťou nosiť rúško a v interiérových hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb. V oranžových a červených okresoch príde ešte k výraznejšiemu obmedzeniu – v exteriéri maximálne 100 osôb, resp. v interiéri 50 osôb.

V súčasnosti platí na Slovensku zákaz usporiadať exteriérové akcie nad 1000 a interiérové nad 500 osôb, v prípade červených a oanžových okresov do 500 osôb v exteriéri alebo nad 250 osôb v interiéri.

Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. „Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu," oznámil Krajčí.

I. Matovič: O zaradení ČR medzi červené krajiny rozhodne ústredný krízový štáb

Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať pondelkový (14. 9.) ústredný krízový štáb. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) po piatkovom samite krajín V4 v poľskom Lubline. Priblížil, že bol v piatok ráno informovaný, že Pandemická komisia vlády SR navrhuje zaradiť Česko medzi rizikové krajiny a označiť ju na "semafore" červenou.

"Budeme sa musieť rozhodnúť, ako z toho von. Väzby medzi Slovenskom a Českom sú obrovské, a to ľudské, rodinné, študentské i obchodné," skonštatoval predseda vlády. Tvrdí, že budú musieť riešiť otázku, ako chrániť Slovensko pred prípadným zavlečením nákazy, ale zároveň neohroziť ekonomické i spoločenské vzťahy s ČR. "Dá sa to kompromisom," skonštatoval Matovič a spresnil, že sa konkrétny región označí za rizikový a verejnosť bude dôrazne vyzvaná, aby doň necestovala, ak nemusí.

Zároveň uviedol, že hoci bolo Slovensko v prvej vlne premiantom v boji s pandémiou a chránilo sa voči okolitým krajinám, v súčasnosti SR podľa neho nie je v tak elitnej pozícii. Poukázal tiež na fakt, že je dôležité zvládnuť boj s novým koronavírusom, pretože krajiny V4 si už nemôžu dovoliť ďalšie hospodárske straty ako pri prvej vlne.