Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZP Dôvera reaguje na stopnutie financií pre súkromné poisťovne

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Strašenie pacientov vyplácaním peňazí na Cypre je na úrovni krčmových rečí. V reakcii na tvrdenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) to pre TASR uviedla súkromná zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur. Šéf rezortu financií v stredu povedal, že nemocnice pre pandémiu budú poskytovať menej zdravotnej starostlivosti. Finančné prostriedky im určené sa tak podľa ministra financií odsunú na neskôr. Inak by si podľa jeho slov súkromné zdravotné poisťovne odviedli zisky na cyperské účty a peniaze pre chorých ľudí by neboli.

Minister financií podľa najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne "dobre vie", že zdravotné poisťovne platia nemocniciam plné úhrady bez ohľadu na to, koľko zdravotnej starostlivosti pacientom poskytnú, teda paušálne platby. Jej PR špecialista Matej Štepianský podotkol, že odkladanie zdravotnej starostlivosti pre pandémiu znamená, že pacientom sa bude zhoršovať stav a ich liečba bude ešte drahšia.

Matovič tiež povedal, že Ministerstvo financií (MF) SR neberie na zdravotnú starostlivosť Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR ani "jedno jediné euro". Zdravotná poisťovňa v reakcii na tento výrok uviedla, že nie je pravdou, že akýmkoľvek škrtnutím peňazí neprišlo zdravotníctvo ani o cent.


"Z každého eura v zdravotníctve predstavuje zisk zdravotnej poisťovne len asi jedno percento. Viac ako 90 centov z každého eura je použitých na úhradu zdravotnej starostlivosti a ďalšie peniaze na rôzne poplatky, prevádzku Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a najmenší podiel za posledné roky tvorí zisk zdravotnej poisťovne," dodal Štepianský s dôvetkom, že ak zdravotníctvo prichádza o finančné zdroje, prichádzajú o ne najmä pacienti.