Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

ZP Dôvera zisk asi neprerozdelí, aby s ním mohla disponovať

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

O použití zisku rozhoduje akcionár zdravotnej poisťovne.

>Bratislava 2. marca (TASR) - Zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera svoj zisk pravdepodobne neprerozdelí, aby s ním mohla podľa potreby disponovať a postarať sa o svojich poistencov. Pre TASR to uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Podotkol, že o použití zisku rozhoduje akcionár zdravotnej poisťovne. "Pripomíname, že dosiahnutý zisk predstavuje menej ako jedno percento príjmov zdravotnej poisťovne," doplnil.

Na pripomienku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), že podľa európskeho štandardu ZP nemá dostatočné kapitálové vybavenie, reagoval, že Dôvera dodržiava všetku platnú legislatívu SR. "Naša kapitálová vybavenosť (212,5 milióna eur) je najvyššia spomedzi zdravotných poisťovní na Slovensku a viac ako 12-násobne prevyšuje zákonné požiadavky vo výške 16,6 milióna eur," ozrejmil Štepianský.

ÚDZS informoval o predbežných výsledkoch hospodárenia. Štátna VšZP skončila podľa predbežných výsledkov vlani v strate 87,2 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla zisk 10,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) zisk 3,5 milióna eur.