Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

ZP pomáhajú pri riešení očkovania proti COVID-19 chronickým pacientom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

ZP Dôvera tvrdí, že bola prvou spomedzi zdravotných poisťovní, ktorá týmto spôsobom zareagovala a má na to vytvorený spoľahlivý elektronický systém

Bratislava 31. marca (TASR) – Zdravotné poisťovne (ZP) sa snažia pomôcť chronicky chorým pacientom, ktorí zatiaľ nemohli byť zaradení na zoznam očkovania proti ochoreniu COVID-19 z dôvodu veku. Ako potvrdili TASR všetky tri zdravotné poisťovne, vytvárajú paralelné zoznamy najzraniteľnejších ľudí. Očkovanie je nateraz oficiálne umožnené len osobám vo veku od 50 rokov.

"V spolupráci s lekármi vytvárame pre očkovacie centrá alternatívne zoznamy rizikových ľudí, ktorí by vzhľadom na svoju diagnózu mali dostať vakcínu prednostne," uviedla podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Beata Havelková s tým, že v posledných dňoch oslovili napríklad takmer 200 pacientov so sklerózou multiplex na očkovanie v Bratislave.

Štátna ZP vytypovala v Nitrianskom kraji približne 100 svojich poistencov s chronickými chorobami. Tento zoznam poskytla nemocniciam a vakcinačným centrám, ktoré ich prednostne zaradili medzi náhradníkov. VšZP zdôraznila, že očkovanie je jediný účinný spôsob ochrany zdravia a životov ľudí a práve pre pacientov s diabetom alebo onkologických pacientov je to jediná šanca na zvládnutie pandémie bez fatálnych dôsledkov.

ZP Dôvera tvrdí, že bola prvou spomedzi zdravotných poisťovní, ktorá týmto spôsobom zareagovala a má na to vytvorený spoľahlivý elektronický systém. "Pacienti nemusia striehnuť na voľné termíny, lebo ich oslovujeme my a následne si ich oni sami vyberajú," povedal PR špecialista Matej Štepianský. Na zozname má viac ako 20 diagnóz.

Hneď ako súkromnej ZP ktorýkoľvek vyšší územný celok alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti dajú vedieť, že majú voľné termíny pre týchto pacientov, súkromná ZP oslovuje svojich poistencov a snaží sa im termín zabezpečiť. Očkovanie sa takto realizuje v Bratislavskom kraji. ZP komunikovala aj s Nitrianskym, Košickým a Trnavským krajom. Predbežne počas najbližšieho víkendu v Bratislavskom kraji sa má zaočkovať 300 poistencov s chronickou chorobou. Ak by sa rozšírili očkovacie dni aj mimo víkendov, ZP vie tento počet zvýšiť.

Union ZP začala počas uplynulých dvoch víkendov spoluprácu s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý jej poskytol mimoriadne termíny na očkovanie, vďaka čomu sa podarilo zaočkovať jej 150 ťažko a chronicky chorých poistencov. "Zároveň sme obsadili všetky voľné časové sloty, ktoré boli našej poisťovni ponúknuté," povedala hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že v spolupráci budú s BSK pokračovať.

Pripravení sú pomáhať aj ostatným samosprávnym krajom, nemocniciam alebo Národnému centru zdravotníckych informácií v prípade, že ponúknu voľné termíny na očkovanie. V rámci tejto zdravotnej poisťovne vytypovali najmä pacientov so sklerózou multiplex, so stredne ťažkým a ťažkým stupňom reštrikčnej ventilačnej poruchy, s chronickým srdcovým zlyhaním, s ťažkou formou astmy či opakovane prekonanou pneumóniou či prekonanou závažnou formou sepsy.