Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gyuránová: ZPMP víta kroky k implementácii dohovoru OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

ZPMP zároveň vyzýva rezort spravodlivosti k realizácii reformy opatrovníctva dospelých na Slovensku a k zavedeniu moderných nástrojov na ochranu zraniteľných osôb, akým je aj podporované rozhodovanie.

Bratislava 1. júna (TASR) - Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR podporuje rozhodnutia vlády, kompetentných orgánov a inštitúcií smerujúce k implementácii Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. TASR o tom informovala Mária Baláž Gyuránová zo združenia.

"Vítame všetky reformné kroky zacielené na inkluzívne vzdelávanie, dostupnú zdravotnú starostlivosť, kvalitné sociálne služby a napĺňanie ľudských práv," uviedla Baláž Gyuránová.

ZPMP zároveň vyzýva Ministerstvo spravodlivosti SR k realizácii reformy opatrovníctva dospelých na Slovensku a k zavedeniu moderných nástrojov na ochranu zraniteľných osôb, akým je aj podporované rozhodovanie. Vyzýva tiež Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, samosprávne kraje a obce na zintenzívnenie procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb a vybudovanie siete dostupných komunitných služieb. "Mnohé z existujúcich zariadení sociálnych služieb nespĺňajú základné štandardy 21. storočia na kvalitný a dôstojný život," skonštatovalo združenie.