Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zástupcovia neštátnych škôl vítajú novelu o štátnej správe v školstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Novela podľa nich zabezpečí, aby sa peniaze na vzdelávanie dostali adresne ku každému dieťaťu aj v obciach, kde to tak doteraz nebolo.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Zriaďovatelia neštátnych škôl vítajú schválenie novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Oceňujú, že zakladá skutočnú rovnosť medzi zriaďovateľmi škôl a tvrdia, že sa konečne urobí poriadok vo financiách, ktoré cez obce dáva štát na vzdelávanie. TASR o tom informovala Stella Hanzelová z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení (ASŠŠZ).

"Novela zákona, na rozdiel od doteraz len deklaratórnej rovnosti, zakladá skutočnú rovnosť medzi zriaďovateľmi, kedy obec, cirkevný aj súkromný zriaďovateľ dostane rovnakú sumu na vzdelávanie detí," uviedli v spoločnom stanovisku zástupcovia neštátnych škôl, teda ASŠŠZ, Komisia pre katechizáciu a školstvo Konferencie biskupov Slovenska, Združenie katolíckych škôl Slovenska a Školský výbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Novela podľa nich zabezpečí, aby sa peniaze na vzdelávanie dostali adresne ku každému dieťaťu aj v obciach, kde to tak doteraz nebolo. "Zároveň novela odstraňuje legislatívnu dieru, keď obce bez vlastnej materskej školy, ZUŠ, jazykovej školy alebo školského zariadenia mohli neštátnemu zariadeniu prideliť 0 eur, keďže nemali z čoho vypočítať minimálnych 88 percent," uviedli.

Tvrdia, že nejde o závratný zásah do rozpočtov obcí, ako sa mylne verejne interpretuje. "Novela zasahuje veľmi adresne tam, kde sa peniaze neštátnych zriaďovateľov vytrácali," priblížili.

Vyzdvihli, že novela zamedzuje úniku financií, ktoré štát vyčlenil na vzdelávanie v ich školách a školských zariadeniach, "čo je nesporne vo verejnom záujme a súčasne neštátnym zriaďovateľom vytvára podmienky stability," skonštatovali s tým, že považujú za nevyhnutné ukončiť profit niektorých obcí na úkor detí neštátnych škôl a školských zariadení.

Novelizáciu, ktorá upravuje financovanie súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení, schválili poslanci Národnej rady (NR) SR minulý týždeň.