Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

OZ Nenápadní hrdinovia otvára nový ročník svojho projektu

Na snímke prázdna učebňa na Základnej škole Juh 1054 vo Vranove nad Topľou 29. novembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

V minulosti sa do projektu zapojili aj študenti zo Slovinska, Českej republiky, Poľska i Ukrajiny.

Bratislava 25. marca (TASR) - Občianske združenie Nenápadní hrdinovia v spolupráci s ďalšími partnermi otvára nový ročník projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom, určený je pre žiakov základných (8. – 9. ročník) a stredných škôl. Témou aktuálneho ročníka projektu je spomienka na rok 1983, keď si pripomíname výročie akcie ŠtB s názvom Akcia Vír. TASR o tom informoval Ladislav Hollý z občianskeho združenia.

Cieľom tohto ročníka je pripomenúť si osobnosti, ktoré boli počas komunistického režimu perzekuované pred 40 rokmi. Boli väznení a prenasledovaní z náboženských dôvodov len preto, lebo žili v duchu sv. Františka z Assisi. "V tomto ročníku chceme upozorniť študentov na represálie z čias normalizácie. Akcia Vír nám ponúka obraz doby bezprávia a perzekúcií. Budeme radi, ak študenti objavia a zdokumentujú práve tieto príbehy," uviedol autor a gestor projektu František Neupauer. Zároveň ostáva aj druhá možnosť - spracovať príbeh kohokoľvek, kto bol prenasledovaný počas komunistického režimu na Slovensku či vo svete.

V minulosti sa do projektu zapojili aj študenti zo Slovinska, Českej republiky, Poľska i Ukrajiny. Od vzniku projektu v roku 2009 sa doň zapojilo vyše 500 študentov, ktorí napísali viac ako 200 príbehov nenápadných hrdinov. O niektorých z nich boli natočené aj dokumentárne filmy.

Projekt Nenápadní hrdinovia vedie mladých ľudí k objavovaniu minulosti a ľudí, ktorí nám prinavrátili slobodu. Úlohou žiakov je objaviť a zaznamenať príbehy ľudí prenasledovaných komunistickým režimom. Termín odovzdávania prác je určený na koniec októbra. Zapojení žiaci budú prezentovať svoje práce na konferencii, ktorá sa uskutoční v predvečer spomienky na Nežnú revolúciu.