Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zs. Simon žiada Bugára, aby vysvetlil komunikáciu Mariana K.

Na archívnej snímke predseda Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Simon sa pýta, ako je možné, že Marian K. vopred vedel, aké rozhodnutia padnú v Moste-Híd.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Predseda mimoparlamentného Maďarského fóra (MF) Zsolt Simon vyzval predsedu vládneho Mosta-Híd Bélu Bugára, aby vysvetlil údajnú komunikáciu Mariana K., podľa ktorej mal vopred vedieť, že Most-Híd bude súčasťou vlády po voľbách v roku 2016. Marian K. je v súčasnosti obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Simon pripomenul, že podľa zverejnenej komunikácie si mal Marian K. písať so súčasným podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD) tesne po parlamentných voľbách v roku 2016. Marian K. mal napísať, že vládu podľa neho zostavia Most-Híd, SNS, Smer-SD a odídenci zo Siete. Simon bol v tom čase podpredsedom Mosta-Híd, preto sa cíti byť podľa svojich slov podvedený a oklamaný.

"Je fakt, že 7. marca 2016 ešte Most preferoval zostavenie pravicovej vlády, o týždeň nato, ako písal Marian K. túto SMS, Most zmenil rétoriku a išiel rokovať s Ficom," vyhlásil Simon na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Simon sa pýta, ako je možné, že Marian K. vopred vedel, aké rozhodnutia padnú v Moste-Híd. Vyzval preto Bugára, aby vysvetlil túto komunikáciu aj prípadnú dohodu so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom. Komunikáciu zverejnil v stredu (23. 10.) líder OĽaNO Igor Matovič.

Podľa poslanca by mal Most-Híd vysvetliť aj komunikáciu medzi Marianom K. a Alenou Zs. z marca 2018, v čase, keď sa rokovalo o zostavení novej vlády. Simon vyzval aj členov Mosta-Híd. "Pokiaľ ste o tomto nevedeli, odíťte zo strany, boli ste podvedení," povedal.

Minister dopravy a člen predsedníctva Mosta-Híd Árpád Érsek reagoval na Simonove slová s tým, že nevedel o žiadnej dohode so Smerom-SD pri zostavovaní vlády v roku 2016. Érseka podľa jeho slov prekvapujú tieto informácie, neregistroval, že by vopred existoval plán na zostavenie tejto koalície.

Matovič má podozrenie, že si mal Marian K. vymenovať svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), pričom o tom vedel aj Glváč. Matovič upozornil aj na ďalšie kauzy vyplývajúce z komunikácie.

Glváč Matovičove tvrdenia odmieta, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdí, že líder OĽaNO pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trvá na tom, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012. Premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini už uviedol, že komunikáciou sa budú v strane zaoberať.