Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Česku sa vykoľajil vlak, medzinárodné spoje meškajú aj 90 minút

Na snímke vykoľajený vlak. Foto: Twitter/Tomáš Tóth

K dopravnej nehode malo dôjsť na traťovom úseku Český Brod – Poříčany, kde došlo k vykoľajeniu vlaku, poškodeniu trolejového vedenia a úniku nebezpečných látok.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Pre pondelkovú (10. 10.) nehodu nákladného vlaku v Českej republike treba počítať s výraznými obmedzeniami a meškaním medzinárodných vlakov. Ide aj o tie, ktoré prechádzajú cez Slovensko. Pre obchádzkovú trasu sú meškania 30 až 90 minút. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Ide o vlaky linky Ex 1 Praha – Olomouc – Ostrava – Žilina/Varšava, linky Ex 2 Praha – Olomouc – Valašské Medziřičí – Púchov (- Žilina), linky Ex 3 Praha – Brno – Břeclav – Viedeň – Graz/Bratislava – Budapešť.

"Všetky vlaky premávajú v úseku Praha hl. n. - Kolín a späť odklonom cez stanicu Lysá nad Labem. Meškanie za odklonovým úsekom sa zvýši asi o 30 až 90 minút," priblížila Feik Achbergerová.

Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) meškajú vlaky diaľkovej dopravy kategórie EC a EN pre túto udalosť v rozmedzí od približne 36 až 180 minút. Na troch medzištátnych linkách sú zavedené špeciálne opatrenia, vlaky premávajú odklonom.

Okrem toho je vlak EC 273 Metropolitan (Praha hl. n. 5.12 h – Budapest-Nyugati pu 12.20 h) v utorok mimoriadne v úseku Praha hl. n. – Břeclav spojený s vlakom RJ 73 Vindobona (Praha hl. n. 6.12 h – Graz Hbf 13.33 h), ktorý zo stanice Břeclav pokračuje vo svojej jazde s oneskorením približne 70 až 80 minút.

"Na mieste prebieha zásah zložiek integrovaného záchranného systému a vyšetrovanie mimoriadnej udalosti. Po dokončení týchto krokov prebehne nakoľajenie časti nákladného vlaku špeciálnou technikou a oprava koľajiska," uviedol pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Predpokladaný termín ukončenia mimoriadnej udalosti je odhadovaný na stredu (12. 10.) o 9.00 h.

K dopravnej nehode malo dôjsť na traťovom úseku Český Brod – Poříčany, kde došlo k vykoľajeniu vlaku, poškodeniu trolejového vedenia a úniku nebezpečných látok. Prerušená je aktuálne prevádzka v železničnom úseku Český Brod – Poříčany – Pecky, rovnako tak v traťovom úseku Poříčany - Sadská. V úseku Český Brod - Pecky premáva kyvadlová náhradná autobusová doprava. Z dôvodu núdze neobsluhuje náhradná doprava stanicu Poříčany.