Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Minulý týždeň zahynuli na koľajniciach traja ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR

V dvoch prípadoch išlo o samovraždu.

Bratislava 11. marca (TASR) – V priebehu minulého týždňa zahynuli na slovenských koľajniciach traja ľudia po zrážke s vlakom. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej sa v dvoch prípadoch preukázalo, že išlo o samovraždu. Všetci traja mŕtvi boli muži.

Okrem toho nahlásil rušňovodič rýchlika na trati z Vlkanovej do Sliača človeka, ktorý stál na koľaji a tesne pred vlakom odskočil. "Podobný prípad sa stal aj na trati Dubová – Podbrezová," priblížila hovorkyňa. Počas jazdy vlaku zbadal rušňovodič dvoch ľudí v koľaji na priecestí. K zrážke vlaku s neznámymi osobami však nedošlo, rušňovodič pred nimi zabrzdil.

Zlodeji kradnú aj závažia závor


Na trati z Čadce do Turzovky sa zase vlak zrazil s osobným autom. Táto nehoda bola našťastie bez následkov. ŽSR preto opätovne vyzývajú verejnosť, aby bola opatrná pri pohybe v blízkosti železničnej trate. "Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," opísala Pavliková.

Okrem toho, takýmto nezodpovedným konaním ohrozujú ľudia svoje aj cudzie životy. Napríklad v uplynulom týždni zaznamenali ŽSR deväť prípadov krádeží. V Ilave zistili krádež zhruba 55 metrov káblov, ktoré neskôr našla policajná hliadka na blízkom poli. Na trati z Malaciek po Zohor boli zase ukradnuté závažia závor na priecestí.

Slovenské železnice bojujú aj s vandalizmom

Súčasne sa železničiari stretávajú aj s množstvom prípadov vandalizmu. Od poškodených tabúľ vývesného cestovného poriadku na hlavnej stanici v Bratislave až po naukladanie väčších kameňov na koľajnice. Alebo napríklad na trati z Pezinka po Svätý Jur narazil rýchlik do kresla uloženého v koľajisku.

"Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale tiež hazardujú s ľudskými životmi," zdôraznila. Železnice preto žiadajú verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici. "Aby pri zistení podozrivého konania, pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR, kontaktovala políciu a pomohla tak eliminovať trestnú činnosť," vyzvala hovorkyňa.