Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Združenie sudcov Slovenska kritizuje navrhovanú reformu súdnictva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda SR schválila reformu súdnictva 30. septembra.

Bratislava 19. októbra (TASR) - V rámci reformy súdnictva sa podľa Združenia sudcov Slovenska (ZSS) presadzujú viaceré zmeny, ktoré SR po ich schválení dostanú do horšieho stavu ako za obdobia takzvaného mečiarizmu. TASR o tom informoval prezident ZSS Juraj Sopoliga.

Kritizuje odobratie oprávnenia Ústavnému súdu posudzovať prípadnú protiústavnosť ústavného zákona. „Vytvorí sa reálna možnosť pre akúkoľvek ústavnú väčšinu ústavným zákonom nielen ohroziť, ale aj porušiť až zlikvidovať nezrušiteľné a neodňateľné základné práva a slobody občanov,“ tvrdí Sopoliga.

Ďalej poznamenal, že podľa reformy by mala byť činnosť Súdnej rady podriadená vláde a parlamentu. Tým by podľa neho išlo o likvidáciu princípu deľby moci a inštitucionálnej nezávislosti súdnej moci. „Odvolávanie všetkých členov Súdnej rady kedykoľvek (bez udania dôvodu) je opakovaním modelu odvolávania verejných činiteľov, kde Ústavný súd vyslovil protiústavnosť právnej úpravy,“ dodal.

Združenie poukazuje aj na likvidáciu viacerých osobných záruk nezávislosti sudcov. Patrí tam napríklad „sudcovská funkčná imunita za rozhodovanie, dĺžka funkčného obdobia, zásada nepreložiteľnosti sudcu bez jeho súhlasu, materiálne záruky nezávislosti sudcu – nemocenské i odmeny, vylúčenie kompetencie Ústavného súdu dávať súhlas na väzbu sudcu ako ústavného činiteľa“.

Nový model obsadzovania funkcie sudcu na najvyššom správnom súde podľa ZSS zužuje rozsah záväzných kritérií pre vznik funkcie sudcu všeobecného súdnictva a súčasne výrazne uľahčuje proces výberu.

Vláda SR schválila reformu súdnictva 30. septembra. Ešte o nej musí rozhodovať Národná rada SR. Okrem iného zahŕňa zmeny v zložení Ústavného súdu, Súdnej rady, zriadenie najvyššieho správneho súdu či previerky majetkových pomerov všetkých sudcov. Vláda SR odobrila aj ústavné zmeny, ktoré si reforma ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vyžaduje.