Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ZSS nepozvali k okrúhlemu stolu k novej súdnej mape, tvrdí Sudnamoc.sk

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa pani ministerky stavovská organizácia sudcov k okrúhlemu stolu nepatrí, uviedla Dana Jelinková Dudzíková.

Bratislava 1. marca (TASR) – Za okrúhly stôl k novej súdnej mape, ktorý 23. februára zorganizoval rezort spravodlivosti, nebola pozvaná sudcovská stavovská organizácia Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Upozornila na to sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Dana Jelinková Dudzíková z komunikačnej platformy Sudnamoc.sk.

„Na výslovnú žiadosť zástupkyne Združenia sudcov Slovenska o účasť na okrúhlom stole sme boli odbití, že podľa pani ministerky stavovská organizácia sudcov k okrúhlemu stolu nepatrí. Uviedla, že si vypočuje názor Združenia sudcov Slovenska niekedy inokedy, čo sa nestalo,“ spresnila Jelinková Dudzíková.

Ďalej vyhlásila, že do diskusie o príprave legislatívneho návrhu súdnej mapy neboli prizvané ani stavovské organizácie miest a obcí Slovenska. „Postup a spôsob, akým ministerstvo pripravuje reformu bez diskusie s odborníkmi, sudcovskou organizáciou a samosprávou je zarážajúci a v demokratickej spoločnosti neprípustný,“ dodala.

Podoba súdnej mapy podľa nej neprešla auditom zlučiteľnosti s právom Európskej únie. „Podľa ministerky Kolíkovej takýto audit potrebný nie je, ale Súdny dvor Európskej únie tvrdí presný opak. Jedným slovom, nateraz nevieme povedať, či slovenská justičná reforma je v súlade s právom Európskej únie alebo nie,“ podotkla Jelinková Dudzíková. Tiež tvrdí, že zástupcovia Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ), ktorí sa zúčastnili na okrúhlom stole, odpovedali na otázku, či sa podieľal CEPEJ na aktuálnej podobe súdnej mapy, „jasným nie“.