Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko nariadila aj preskúšanie rušňovodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

O podobné previerky zamestnancov infraštruktúry požiada generálny riaditeľ ZSSK i vedenie Železníc SR.

Bratislava/Vrútky 4. júna (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZZSK) skontroluje používanú spojovaciu techniku a preskúša rušňovodičov a zodpovedný personál zo znalosti správnej komunikácie pri mimoriadnych udalostiach. Mimoriadnu kontrolu okamžite nariadil generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň v súvislosti s piatkovou (3. 6.) železničnou nehodou pri Vrútkach. TASR o tom v sobotu informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

O podobné previerky zamestnancov infraštruktúry požiada generálny riaditeľ ZSSK i vedenie Železníc SR. "Každá mimoriadna udalosť na trati, kam sa zaraďuje aj uviaznutie na trati, je extrémne náročná na komunikáciu a ľudský faktor. Aj v tomto prípade sa ukázalo, že ak by na danej trati bolo zriadené traťové rádiové spojenie rušňovodiča s výpravcom, k tejto udalosti nemuselo dôjsť," ozrejmil Kováč.

Riadenie dopravy na dráhe je podľa neho prioritne závislé od komunikácie zúčastnených zamestnancov v tomto procese. "Ak táto komunikácia nie je alebo je nedostatočná, je tým zásadne ohrozená bezpečnosť železničnej dopravy," zdôraznil.

"Všetky novo nakupované vozidlá ZSSK vysielačky GSM – R pre traťové rádiové spojenie majú, no pokrytie slovenských tratí je zatiaľ nedostatočné aj na hlavných koridoroch," podotkol ďalej Kováč. Pripomenul, že ZSSK zostáva vlakovým dopravcom, ktorý vo svojej histórii nezaznamenal úmrtie cestujúceho vo vlaku z dôvodu nehodovej udalosti.

K zrážke rušňa s osobným vlakom došlo v piatok večer na trati medzi Varínom a Vrútkami. Záchranári na mieste ošetrili spolu 74 osôb, z toho 34 ľudí transportovali do okolitých nemocníc. Ľahko sa zranilo 59 osôb, stredne ťažko 11 ľudí a štyri osoby boli zranené ťažko. "Noc v nemocnici strávilo 14, nik nie je v ohrození života," doplnil hovorca ZSSK.



Policajti začali v súvislosti s nehodou trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Príčiny a okolnosti zrážky vyšetrujú. "Výška škody presiahne niekoľko miliónov eur," dodal Kováč.