Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZSSK vypraví na počas Levočskej púte 28 vlakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V sobotu pôjdu vlaky zo Spišskej Novej Vsi každé dve hodiny s prvým odchodom o 7.15 h a posledným o 19.15 h. V nedeľu pôjde prvý vlakový spoj o 5.20 h a posledný o 15.15 h.

Levoča 6. júla (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví počas Levočskej púte na trati Spišská Nová Ves – Levoča v sobotu 7. júla a v nedeľu 8. júla 2018 celkovo 28 vlakov. Tie sú podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča zapracované v aktuálne platnom cestovnom poriadku. „Vlaky stoja iba vo východovej a cieľovej stanici, nestoja v Harichovciach ani v Levočských Lúkach,“ upozornil.

Lístky na všetkých 28 vlakov, ktorými sa cestujúci odvezú do Levoče a späť, je možné zakúpiť v pokladniciach ZSSK, vo vlaku, prípadne cez internetový predaj, ako aj prostredníctvom SMS. Pre tieto vlaky platí bežné cestovné pre 2. triedu, zákaznícke zľavy aj lístky na bezplatnú prepravu.

„V sobotu pôjdu vlaky zo Spišskej Novej Vsi každé dve hodiny s prvým odchodom o 7.15 h a posledným o 19.15 h. V nedeľu pôjde prvý vlakový spoj o 5.20 h a posledný o 15.15 h,“ konkretizoval Kováč. Presné informácie o časoch odchodov zo Spišskej Novej Vsi i naspäť z Levoče nájdu pútnici na webovej stránke ZSSK.

Levočská púť sa každoročne koná v neogotickom kostole na Mariánskej hore, ktorá tvorí dominantu historickej Levoče. V 13. storočí bola na tomto mieste postavená kaplnka, pravdepodobne ako prejav vďaky obyvateľov Spiša za záchranu pred tatárskymi vojskami. Na pamiatku tejto udalosti sa tu každoročne konali ďakovné procesie.

V roku 1984 bol kostol povýšený na malú baziliku, ktorá nesie názov Bazilika Navštívenia Panny Márie. Počtom pútnikov je Levočská púť najväčšou slovenskou pútnickou akciou, na ktorej sa pravidelne stretávajú veriaci rímskokatolíckeho aj gréckokatolíckeho vyznania. Najväčšia púť sa v Levoči uskutočnila v roku 1995, kedy sa jej zúčastnil aj Ján Pavol II. a na Mariánsku horu prišlo viac ako 650.000 pútnikov.